2-ма в люта битка за директор на РДГ – Благоевград, до 3 дни обявяват победителя

2

До петък ще трябва да стане ясно кой е новият директор на Регионална дирекция по горите – Благоевград. Тогава изтича 3-дневният срок, даден от Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ за обявяване името на победителя в конкурса, чийто втори етап се проведе вчера в 10.00 часа.

В конкурса за директорското място са участвали 2-ма кандидати – Георги Янкулов и Иван Гергов, съобщи Ирена Стоянова от отдел „Информационно обслужване и връзки с обществеността” на ИАГ. При това положение новият директор на РДГ ще е или настоящият Янкулов, или неговият предшественик Гергов. От десетина дни в горските среди на общината вървят облози, че това ще е Гергов, а конкурсът се прави за легитимиране на назначението му.

Конкурсът за директор на РДГ – Благоевград бе обявен още на 28 август с изисквания кандидатите да имат завършено висше лесовъдско образование с образователно-квалификационна степен „магистър” и минимум 7 г. стаж по специалността, придобит след завършване на висшето образование. Надпреварата за поста на горски цар на Благоевград мина през 2 етапа – писмен тест и вчерашното събеседване по въпроси, свързани със стопанисване и защита на горите, възобновяване на горите и борба с ерозията, организация на горските територии, устройство и кадастър на горските територии, финансиране на дейности, опазване и др. В събеседването кандидатите трябваше да изложат и визията си за развитие на РДГ.

Още в обявата за конкурса изпълнителният директор на ИАГ инж. Тони Кръстев бе предупредил, че трудовият договор с лицето, класирано на първо място, ще се сключи с изпитателен срок до 6 месеца.

Единственият, който си призна пред медиите, че е подал молба за участие в конкурса, бе бившият директор на РДГ – Благоевград инж. Иван Гергов. Той бе на този пост до март миналата година, когато подаде молба за освобождаване от длъжност. От ИАГ тогава огласиха и мотивите на Гергов – във връзка със създалото се напрежение в региона в последните месеци и след проведен разговор с и.д. изпълнителен директор на ИАГ инж. Красимир Каменов.

Факт е обаче, че по същото време името на Гергов бе замесено в редица корупционни скандали. Разследването срещу него стартира в началото на ноември 2012 г., когато беше уличен в рекет и изнудване от собственици на дърводобивни фирми от региона, а главен обвинител стана управителят на дърводобивната фирма „Върбица лес” Веселин Камбуров, според когото Гергов му взел пред свидетели 27 000 лв. Земеделският министър Мирослав Найденов веднага го уволни, но Гергов засипа полицията и прокуратурата с множество сигнали за нарушения в сектора, свързани с контрабандна сеч и документни престъпления, касаещи определени горски фирми в региона. Проверките по сигналите му доказаха редица нарушения от страна на горски директори на различни стопанства в региона, а сред обвинените от Гергов имаше и няколко бизнесмени и политик.

След Гергов временно в директорския кабинет седна инж. Стоян Ковачев от ДГС – Сандански, а през лятото на 2013 г. поста зае бившият директор на Горското стопанство в Петрич Георги Янкулов, детрониран от стопанството през 2010 г. от  тогавашните управляващи от ГЕРБ. Неговата кандидатура за РДГ – Благоевград мина през обсъждане от контактните групи на ДПС и БСП и получи одобрението и на двете.

Името на Янкулов е тясно свързано с БСП – той е бивш общински съветник от квотата на БСП, бивш зам. кмет и бивш временно изпълняващ длъжността кмет на южния град.

Кой от двамата се е представил по-добре на събеседването вчера, не е ясно, но според хора от бранша за избора ще натежи кой от двамата ще получи по-силно „рамо“.

Без име

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене