ЛЮБОПИТЕН КАЗУС -25-г. шофьор закъсня с 5 минути за кръвна проба и плати скъпо – 2000 лв. глоба и 2 г. без книжка

52812-632x358

25 минути се оказаха решаващи за шофьор, отказал полицейска проба за алкохол. С това време разполагал 25-годишният Китан Хаджиев от гоцеделчевското село Брезница, за да стигне до Спешния център и да даде кръвна проба.

Ситуацията се разиграла на 6.06.2014 г. в 6 часа сутринта, когато дежурен автопатрул спира лек автомобил „Ленд Роувър“, движещ се по ул. „Бели брег“ към ХЕИ – Благоевград. Полицаите Борис Равначки и Георги Самаров поканили водача Китан Хаджиев да духа на дрегера за алкохолен тест, но той отказал, както и не се съгласил да представи контролния талон на автомобила. Веднага му бил съставен акт за нарушение на Закона за движение по пътищата и иззета шофьорската книжка. Полицаите му връчили талон за медицинско изследване в 6.40 ч. и му обяснили, че трябва да отиде в Спешен център – Благоевград и даде кръвна проба за алкохол до 7.05 ч.

Китан Хаджиев дошъл в 7.10 ч., с 5 минути закъснение, и дал кръв. След 4 дни химическата експертиза показала, че пробата е отрицателна и няма наличие на алкохол. Независимо от това, той получил наказателно постановление от началника на сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР – Благоевград с няколко санкции – 2000 лв. глоба и отнемане на шофьорската книжка за 2 години заради отказа да духа на дрегера, още 10 лв. за непредставения контролен талон на джипа и отнемане на 12 контролни точки. Шофьорът обжалвал наказанията в Районен съд – Благоевград, но не се явил на делото и представил само писмена защита. Двамата полицаи обаче дали свидетелски показания и потвърдили това, което са възприели. Съдия Владимир Пензов приема констатираните административни наказания за доказани, а това, че алкохолната проба е отрицателна, няма значение, тъй като разпоредбите на чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата са императивни – който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за алкохол или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта, се наказва с лишаване да управлява превозно средство за 2 години и глоба от 2000 лв.

В конкретния случай шофьорът не е изпълнил полицейското разпореждане и не се е явил в указания срок да даде пробата. Наказанието е потвърдено изцяло, а съдебното решение може да се обжалва пред Административен съд.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР – Благоевград Димо Чобанов обясни, че времето за даване на кръвна проба е регламентирано в Наредба №30 от 2001 г., с която се урежда редът, по който се установява употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства. Съгласно чл. 3 длъжностното лице от службите за контрол връчва на водача срещу подпис талона за медицинско изследване, като вписва лечебното заведение, в което той следва да се яви, и срока на явяването – до 45 минути, когато нарушението е извършено на територията на населено място, в което се намира лечебно заведение, и до 120 минути – в останалите случаи. В чл. 4 обаче е посочено, че крайният срок за явяване на водача за медицинско изследване се определя от длъжностното лице от службите за контрол в зависимост от отдалечеността на лечебното заведение и възможността за ползване на обществен или друг превоз за отиване до него. В конкретния случай двамата полицаи са преценили, че 25 минути са напълно достатъчни, за да стигне шофьорът до Спешен център.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене