Художници рисуват 3D картини в Благоевград

ce460898441acaa36f935e151f0f3dcf3D Арт фестивал се вихри в Благоевград, художници творят вече трети ден на открита сцена в центъра на града.

Фестивалът, стартирал в събота, ден по-късно заради лошото време, е първият по рода си в страната, твърдят организаторите от община Благоевград и Сдружение за изкуство „Арт Юнивърс“.

Основно художниците рисуват в подплощадното пространство с фонтаните и водната каскада в центъра на Благоевград.

Трима художници от сръбския град Зайчар рисуват върху плочките Светата Рилска обител и лика на основателя му-Свети Иван Рилски. Те са толкова всеотдайни, че драснат няколко краски и тичат горе на площадката, за ди видят как се оформя картината им. Жалкото е, че тя е на плочките и все някой ден минувачите ще я оцапат със стъпките си, ако не се посвенят да стъпят върху лика на небесния покровител на България.

На отсрещната страна, на стълбите под предизборния павилион на Коалиция БСП-Лява България е изрисуван озъбен младеж, картината е написана като Jingle…., Gungle. Тя определено мяза на 3D. На отсрещното стълбище-под Драматичния театър към клиентите на кафетата под театъра вероломно се плъзга анаконда с изплезен език.

На стената на киното благоевградски художник е изографисал коня-символ на града. Художник от Сандански твори върху плочките на Моста на влюбените. Слончето с крила е почти готово. Кой казва, че слоновете не могат да летят? В изкуството всичко е възможно.

Според организаторите 3D АРТ е изкуство на стрийт културата, което навлиза все повече в обогатяването на градската среда. То представлява илюзии, основани на ефекта на изненадата – от различни точки се виждат различни неща. Този вид изкуство е използвано от художниците още през Ренесанса и Барока. Един от тези артисти е Микеланджело, смятат участниците.

В първия по рода си фестивал участват общо 11 художници от България и Сърбия. Сред тях има преподаватели по изобразително изкуство и хора, които могат да творят независимо от пространството и плоскостта, която им се предлага

fac40f33887bac056f42653c2c6b7f62

d60bcfc4a387f727350edacd3d29a11a

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене