Голям интерес към юбилейната изложба на Майстора в Кюстендил

Над двайсет хиляди души са посетили юбилейната изложба на Владимир Димитров-Майстора, подредена в чест на 140-та годишнина от рождението му. Експозицията беше подредена в кюстендилска галерия, носеща името на големия художник на 1 февруари, тази година.

Директорът на галерията Валентин Господинов разказа, че с разрешение на Министерството на културата тя е била удължавана на два пъти поради огромния интерес към нея. Изложбата показваше около 350 творби на Владимир Димитров-Майстора от фонда на галерията в Кюстендил. В експозицията бяха включени около 50 реставрирани творби на големия художник и около 15 непоказвани негови произведения. Екипът на галерията в Кюстендил реставрира за представянето на голямата експозиция 55 произведения на Майстора, а общо 280 бяха рамкирани отново.

Специално за изложбата 3/4 от експозиционната площ на галерията беше затъмнена със специална материя над оберлихта, за да бъде възможно експонирането на рисунки, тушове, цветни моливи и акварели на Майстора.

В момента в галерията в Кюстендил може да се види част от голямата изложба за Майстора, гостуваща изложба с произведения Борис Денев от галерията във Велико Търново, експозиция от пленера на кюстендилските художници „Св. Лука“ и на носителя на националната награда за скулптура за 2021 г. – Иван Русев.

На 22 декември там ще бъде открита и традиционната Коледна изложба на кюстендилските художници.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене