Коледното градче в градската градина на Благоевград изкушава минувачите с вкусотии

С трескава суетня течаха вчера последните приготовления преди откриването вечерта на първото Коледно градче, организирано по виенски образец в градската градина на Благоевград. Изкусителни вкусотии посрещат минувачите при всички входове и човек само трябва да реши дали иска да започне със сладкиши, дали да стартира с месно меню или с греяно вино по специална полска рецепта. 11 са къщичките, позиционирани в парка между общината и Съдебната палата. На входа откъм фонтаните точно до празнична арка в ранния следобед вчера млада дама попълваше дъската с менюто на първата коледна къщичка, където ценителите на сладкиши и торти могат да се насладят на любими лакомства. Точно до фонтана, пространството около който се превръща в мини сцена за цял месец, е къщичката за снимки. Тя е специално оборудвана за коледни фотосесии на деца и възрастни, а на метри от  нея е павилион с шоколадови лакомства. На ъгъла е коледната работилница на благоевградските снахи от Полша и Канада Елвира и Елизабет, които са направили специално меню, започващо с греяно вино с плодове по полска рецепта, полски наденички, сандвич от Закопане, медени кашкавалчета и солидно разнообразие от сладки, част от които децата ще могат сами да украсяват в коледна работилничка.

Има и къщичка с топли напитки – мляко с канела, топъл шоколад, чай и кафе и още вкусни вариации, павилион за коледни играчки и подаръци, а една от къщичките е заделена специално за хората, обхванати от социалните услуги на общината и изработените от тях ръчно плетива, картички, коледна украса и подаръци.

Грил зоната е ситуирана в противоположния край на Коледното градче. Тя е от четири къщички с високи маси край скарите за хапване и пийване на крак. В традиционната българска скара и кухня ще се конкурират Георги Байрактарски-Бари с бизнес партньора му Росен и Иво Митев-Скиф в традиционния „дует“ с Ники Христов.  Новото е оригиналната македонска скара на Александър Петров и павилиона на Тодор Пандохов, в който за първи път на коледен базар в Благоевград се предлага печена пуйка, дърпано месо, пилешки карета с мед, телешки бургер, глазирани ребърца, пуешки кюфтенца и още месни деликатеси.

Точно до импровизираната сцена е кутията за писма до Дядо Коледа. Тя е при украсено естествено коледно дърво, а пред него на афишната колона благоевградчани и гостите на града могат по дни и часове да следят празничната програма, концертите, работилничките и всички събития от първия до последния ден на коледния фестивал.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене