ВИДЕО: Неврокопски спелеолози стигнаха дъното на най-дългата пещера в Западни Родопи

Клубът за екстремни спортове „Прилеп“ гр. Гоце Делчев, секция „пещерно дело“ проведоха втория, Национален спелео форум „Неврокоп 2019“. Да участват в спелеоложката инициатива на неврокопските пещерняци, пожелаха няколко сродни клубове от София и Пловдив. Общо, 25 души оформиха изследователската група на второто издание на Националния спелео форум, като най-многобройни естествено бяха „прилепите“ от Гоце Делчев.

Участници в експедицията извършиха картиране, опити за проникване в нови галерии, био-спелеоложки проучвания като взеха и проби от пещерната флора и фауна. Освен това, пещерняците от Гоце Делчев изпълниха и задачата поставена  от БАН, като заложиха контейнери за индикация на радон в пещерата. Но спелеолозите отчитат като най-голям успех проникването на групата до дъното на пещерата. В авангардната група достигнала до пределната дълбочина бяха: Васил Узунов, Костадин Симитчиев, Таня Бокчева и Митко Маринов, всички от гоцеделчевския клуб „Прилеп“ както и София Ангелова, Юна Иванова и Димитър Димитров от софийския клуб „Искър“. С неописуема радост и възторг, групата „потънала“ до дъното на Мануилова дупка, бяха посрещнати в двора на училището в Рибново, когато пристигнаха с пикапа преуморените, но щастливи пещерняци.

Пещерата „Мануилова дупка“ се намира близо до с. Рибново, община Гърмен, област Благоевград. Дълга е 2 175 м., и е с денивелация минус 115 метра. Разположена е 1 107 м надморска височина. Това е най-дългата пещера в Западните Родопи. Пещерата е двуетажна, като етажите се разклоняват на 300 м от входа. По долния етаж на пещерата текат водите на Рибновско дере, които близо до с. Рибново излизат на повърхността под формата на карстови извори. Средната годишна температура в пещерата е 8.7 градуса по целзий. Обитава се от прилепи. Проникването в пещерните галерии на Мануилова дупка от неспециалисти и лица без опит в пещерното дело не е препоръчително без опитен водач.

Клубът за екстремни спортове „Прилеп“, гр. Гоце Делчев благодари за съдействието за осъществяване на експедицията на община Гоце Делчев, на Българска федерация по спелеология и на местната фирма „Пирин Спринг, която утоляваше жаждата на екстремните спортисти с произвежданата от тях минерална вода.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене