Удължаване с 8 г. иска концесионерът на ГУМ – Благоевград „Ларго МОЛ“ ООД

Удължаване на концесионния договор на ГУМ – Благоевград с 8 години и 3 месеца до максималния срок от 34 години иска концесионерът „Ларго МОЛ“ ООД. Сред мотивите на вносителите Георги Тозев и Николай Наков са икономическата ситуация в България и високата инфлация, както и двете години локдаун заради Ковид ограниченията, през които дейността буквално бе на точката на замръзване.

Договорът за концесия на ГУМ бе подписан през 2011 г. за срок от 25 години с македонската фирма „Макиз“ ЕООД, собственост на Зоран Милевски. В серия от сделки той прехвърля дяловете си на настоящия концесионер „Ларго МОЛ“ ООД със съдружници Г. Тозев, Н. Наков, „Касиди“ ООД и „Гейт“ ЕООД.

Според концесионния договор за ГУМ ежегодно в общинската хазна трябва да влизат по 240 000 лв., а размерът на инвестициите не бива да е по-малък от 4 млн. лв.

По време на Ковид пандемията с решение на ОбС от таксите бяха освободени временно всички концесионери, като гласуването донесе санкции за няколко от тях, за които КПКОНПИ реши, че са били в конфликт на интереси. Заради това гласуване съветничката Валентина Шаркова е с висяща, все още непотвърдена от Върховния съд рекордна санкция от 110 836,14 лева.

Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол към Общината снощи направи опит да заседава по искането на „Ларго МОЛ“ ООД концесията, която изтича през 2035 г., да се удължи до 2043 г. Още в началото обаче станало ясно, че работният процес е нелегитимен, защото в състава й като представител на общината фигурира бившия зам. кмет В. Трошанов и той не е бил подменен с друг.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене