Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич сред одобрените за финансиране за учители училищни автобуси и детски площадки

С 16 894 846 лева ще бъдат изплатени обезщетения за педагогически специалисти и персонал в системата на образованието. С тях ще се компенсират 1206 педагогически специалисти и 608 души от непедагогически персонал в общински детски градини и училища, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още 11 178 364 лева са насочени за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната. Сред тях са няколко общини в областите Благоевград, Кюстендил и Перник.

Пари ще получат Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Дупница, Перник, Радомир, Самоков и още 25 общински центрове.

В някои образователни институции ще се извършват основни ремонти, с които да се подобрят условията за отглеждане и обучение на децата и учениците, а в други ще се строят изцяло нови сгради за детски градини или се изграждат учебни корпуси.

Целта е да се намяли недостигът на свободни места в яслите и детските градини, както и за успешното включване на четиригодишните деца в системата на предучилищното образование. Благодарение на новопостроените учебни сгради и корпуси повече училища ще могат да преминат към едносменен режим на обучение.

691 088 лева ще плати държавата на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина, реши правителството. 44 млн. лева за нови училищни автобуси

44 милиона лева са за закупуване на училищни автобуси отпусна правителството. Допълнителните средства за Министерството на образованието и науката са необходими, тъй като се налага обновяване на амортизирания автопарк. По този начин ще се гарантира безопасността на децата и учениците от населените места, в които няма детска градина или училище.

Към момента в МОН са постъпили заявки за 689 училищни автобуса. В исканията като належащи причини се посочват остарелите и амортизирани автобуси, лошото им техническо състояние и честите повреди.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене