Подреждат уникална изложба в храм-паметника костница „Св. Иван Рилски“ в Кресна

От 16:00 часа на 07.12.2022 г. в криптата на Храм-паметник и костница „Св.Иван Рилски“ в гр.Кресна ще бъде открита фотоизложба с архивни фотоси от 40-те години на XX век. Фото изложбата е под патронажа и с благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.
Посетителите на изложбата ще могат да видят уникални фотоси от далечната 1942 г., запазили спомена за преместването на костите на българските герои, загинали през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.
В изложбата са подредени и множество фотоси от строежа на Храм-паметник и костница „Св.Иван Рилски“ в гр.Кресна. Напомняме, че строителството на храма започва през 1939 г., а на 01.11.1941 г., храмът е осветен за служение с голямо празненство от приснопаметния Неврокопски митрополит Борис. На 23.11.1942 г., преди точно 80 години, с тържествена церемония костите са пренесени от вече несъществуващия гробищен парк в костницата на новопостроената църква. Храм-паметник и костница „Св.Иван Рилски“ се превръща в единствената църква в Югозападна България, където се извършват богослужения и се съхраняват за вечен покой кости на български войници от новата ни история.
Гости на събитието ще бъдат Неврокопският митрополит Серафим, представители на Министерството на отбраната и Президентството на Република България, кметове на общини от региона и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене