Мюсюлманското настоятелство на с. Брезница поиска съдействие от институциите срещу местното джипи, присмивал се на забрадените жени

Българските институции да се намесят и да спрат дискриминацията, оказвана от местния доктор Михаил Чалъков спрямо жените със забрадки в селото, поиска в нарочна декларация мюсюлманското настоятелство в село Брезница, община Гоце Делчев.

Повод за документа се оказа местната медицинска сестра Фатме Чапкън, която доскоро била една от двете сестри в кабинета на д-р Чалъков. След близо 10 г. работа като дясна ръка на джипито, преди няколко седмици младата медсестра взела решение да сложи забрадка, докато е на работа, в резултат на което била подложена на психически тормоз от страна на лекаря и другата медицинска сестра, които спрели да й говорят и тотално прекъснали всякаква комуникация с нея дори по въпроси, касаещи съвместната им работа, твърдят от настоятелството. След 2 седмици изолация Фатме не издържала и напуснала работа.

Според авторите на декларацията оттогава в селото се усещало голямо напрежение, защото Фатме Чапкън е жител на Брезница и като такава години наредпоемала голяма част от здравните грижи за съселяните си, особено в извънработно време, както и спешните случаи през нощта и почивните дни.

„Всеизвестен факт е, че в село Брезница от десетилетия съжителстват различни етноси и религии. Църквата и джамията, украсяващи центъра на селото ни, са неоспоримо доказателство за това съжителство и именно затова декларираме, че няма да позволим някой отвън, било той лекар или медицинска сестра, да привнася напрежение между населението по тази линия. След този скандален случай постъпиха много сигнали за подигравателно отношение от страна на лекаря към пациентки със забрадки.Длъжни сме да уточним, че в голямата си част пациентите в практиката на д-р Чалъков са мюсюлмани и една част от жените мюсюлманки, които са негови пациентки, носят забрадки. Откритата неприязън на лекаря към този начин на обличане е неразбираема за нас, особено когато е от страна на човек, положил Хипократова клетва. Законите на страната и международните правни норми, които България е ратифицирала, и добрите европейски практики недвусмислено защитават човешките, граждански, културни и религиозни права на всеки, който желае да живее по принципите на своите възгледи, ако това не нарушава правата на другите и добрите нрави, което в случая не се случва. Свободата, равноправието и взаимното уважение са дълбоко залегнали в ценностната система на нашето общество, поради което трябва да реагираме на всяко своеволие и опит да бъде нарушено общественото спокойствие и толерантност“, се казва в декларацията на мюсюлманското настоятелство на гоцеделчевското село.

Въпреки опитите ни не успяхме да влезем във връзка с напусналата медицинска сестра. Чухме се обаче с д-р М. Чалъков, който категорично отказа всякакъв коментар по отношение на декларацията от настоятелството. „Паднаха много ниско, не искам да слизам до тяхното ниво“, бе единственият му коментар.

Не бе словоохотлив и кметът на селото Иса Сакали, според когото става въпрос за прекалено лични отношения между лекаря и сестрата, които довели до напускането й.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене