Земеделци блокират АМ „Струма“ утре до Симитли

Земеделски производители ще блокират АМ „Струма“ до Симитли утре в 11 часа.

Те са недоволни от Стратегическия план за земеделието за следващия програмен период.

„Почти всичко, което ни касае, е проблемно“, заяви пред БНР Иван Чалъков от Съюза на животновъдите в България. Той упрекна Министерството на земеделието в нарушени срокове преди изпращането на плана в Брюксел и в злоупотреба с власт.

Според земеделците планът може да се върне и да се преработи.

Ставките са много занижени, същевременно се дават 30 милиона евро повече за консултантски услуги, подчерта Чалъков и попита „кого ще консултираме след 2-3 години.

Няма никакви аргументи за занижените ставки, категоричен е той.

„Никой не ни взе под внимание. (…) Числата се появиха в последния момент„, изтъкна Чалъков и поясни, че това е станало след „големи разправии“ в тематичните работни групи.

„Всеки се крие, вдига рамене и казва, че не знае. Лошо е, че всичко се крие от нас, злоупотребява се с властДиректори на дирекциите крият тези неща„, коментира Иван Чалъков в предаването „Преди всички“.

Животновъдите са известили и ЕК за несъгласието си със Стратегическия план.

„От еврокомисията бяха върнали отговор, че от нас, от министерството зависи дали имат желание да се промени планът. Те бързаха миналата седмица да го изпратят. Ние не бяхме съгласни с това.“

Относно изявления на министъра на земеделието, че планът не може да бъде върнат, Чалъков посочи:

„Пълни измишльотини. Не знам дали министъра го лъжат или той се опитва да лъже в ефир. Планът, ако се върне, ще продължаваме по предишния период, както са били схемите за кандидатстване.“

Иван Чалъков определи още като „абсурд“ варианта планът да бъде одобрен в сегашния му вид, а след това да се правят нотификации, с които да се иска одобряване на промени.

„Не ни устройва. Това е само прах в очите на хората.“

Вътрешните корекции пък ще скарат браншовете, смята той. По думите му тези корекции „ще ощетят едни хора за сметка на други“.

Това, че има браншови организации, които не подписаха протестното писмо до институциите за несъгласие с плана, Чалъков тълкува така:

Може би има хора, които ходят и си шушукат в министерството. Тези хора затова не са съгласни. То е една организация.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене