СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово с нови награди от Националния конкурс „Родолюбие“

Днес, 29 ноември 2022 г. в Националния военноисторически музей се състоя тържественото награждаване на победителите в ХХX Национален ученически конкурс на Национален клуб „Родолюбие“ под наслов „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование на народите”.“– 150 години от рождението на Гоце Делчев български революционер, идеолог на македоно-одринското революционно движение.

Творческата инициатива на Национален клуб “Родолюбие” с председател д.ик.н. Янка Такева, председател на СБУ, умело съчетава учебната и извънкласната работа за нравственото и патриотичното възпитание на подрастващите. Развива интереса на учениците към българската история, бит, култура, материални и духовни ценности, към родната природа. Конкурсът традиционно се осъществява със съдействието на Синдиката на българските учители, Министерството на образованието и науката, Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, ТАНГРА ТанНакРа – ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей и др. Гости на събитието бяха: зам.-председателите на НК „Родолюбие“ – Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН; Татяна Досева, директор на Националния дворец на децата; Иван Кънчев, главен експерт направление „Професионално-творческа защита“ в Централата на СБУ; журито, оценявало разработките, участващи в конкурса, начело с проф. Красимира Табакова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Сред гостите бяха още г-н Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград; д-р Ирена Радева, началник на РУО – Варна, представители на всички партньорски организации в това родолюбиво дело за бъдещето на България: издателство ТАНГРА ТанНакРа; домакините от Националния военно-исторически музей; Сдружението на общините в Република България, Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Националния аргиологически институт с музей към БАН и др.

По време на празничната церемония десетки ученици от цялата страна и българските училища в чужбина заедно с техните преподаватели, изследователи на славното ни минало и пазители на националното самосъзнание и непреходния български дух получиха своите заслужени отличия. За седма поредна година ученици – от СУ „Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово са сред победителите в Националния ученически конкурс „Родолюбие”. Това е деветокласничката Елена Пиргова, която получава второ място за свое есе. Сред призьорите са и бивши ученици на училището – ученичките Стефания Воденичарова и Анелия Мандажиева, които са класирани съответно на първо и второ място за есе.

За научно ръководство и принос в популяризирането на Националния конкурс „Родолюбие” бе наградена и старши учителят Заприна Глушкова, която в конкурса „Мисия учител“ представи доклад на тема „Да промениш света на ученика“ и образователния си филм „Плачещата земя“, с който спечели трето място в конкурса. За нея мисията на учителя е удовлетворение и отговорност.
На финала на тържествената церемония председателят на НК „Родолюбие” д.ик.н. Янка Такева обяви и темата на следващия XXXI Национален ученически конкурс на НК „Родолюбие” – „150 години от обесването на Васил Левски”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене