Гласът на експертите! Логопедът и психолог Александра Ангелакова пред Топ Преса: Моята рецепта за отглеждане на щастливо дете е  : Голяма доза любов от мама и тати, щипка внимание и търпение, подправено със споделено време заедно.

  • В супер актуалната ни рубрика ГЛАСЪТ НА ЕКСПЕРТИТЕ, днес ви представяме – Александра Ангелакова логопед и психолог в новооткритият в гр. Гоце Делчев – Терапевтичен кабинет „ЗАедно“….

Интервюто взе Цвети ДМИТРОВА 

  • Здравейте, госпожо Ангелакова, моля се на читателите на ТОП преса?

Здравейте! Аз съм Александра Ангелакова и работя като логопед и психолог в новооткритият в гр. Гоце Делчев – Терапевтичен кабинет „ЗАедно“. Моята мисия е всеки ден да помагам на десетки деца и техните семейства да се справят с  трудностите, които срещат, в изграждането на езикови и комуникативни умения при своите малчугани. Терапевтичен кабинет „ЗАедно“ е пространство, в което можете да получите съвети за ранно детско езиково развитие, идеи за игри за стимулиране на езиковото развитие, съвети и подкрепа на родителите за повишаване на родителския капацитет, както и услуги като диагностика, терапия и превенция на комуникативните нарушения при деца и възрастни.

  • Кои са основните правила, които родителите трябва да спазваме за отглеждането на здраво и щастливо дете?

Според мен точно правило за отглеждането на здраво и щастливо дете няма, защото всяко дете е различно и уникално само по себе си. Моята рецепта за отглеждане на щастливо дете е  : Голяма доза любов от мама и тати, щипка внимание и търпение, подправено със споделено време заедно. Всички съставки ги смесваме и получаваме щастливо семейство, което е равно на щастливо дете .

  • Какви са най-често срещаните грешки, които допускаме при възпитанието на децата си?

В днешното забързано ежедневие е не лека задача да бъдем родители. Няма безгрешен родител, но е важно да не допускаме груби грешки, важно е да осъзнаваме грешките си своевременно, а не след години и да имаме достойнството да се извиним, когато не сме прави , за да намерим по-позитивния подход към детето си. Тъй като и аз съм родител, и както казах по-горе „няма безгрешен родител“, с моят син имаме договорка, когато сгреша или не одобрява някоя моя постъпка, да ми даде сигнал като ми сподели, заедно да поговорим и обсъдим дадена ситуация, понеже да съм родител ми е за първи път .

  • Какви са най-често срещаните проблеми при Вашите малки пациенти?

Работата ми всеки ден ме среща с десетки деца и техните семейства, които са с различни нужди и проблеми. Като фокусът на професионалните ми интереси е насочен към сферата на диагностиката, терапията и превенцията на нарушенията в ранното детство, стимулиране и превенция на проблемите в езиково-речевите умения при децата в ранна и предучилищна възраст, работа с деца от Аутистичния спектър, със сензорно-интегративни и психомоторни дисфункции, дисфункции на орално-моторните механизми, неврологични и генетични заболявания.

  • Защо решихте в нашият град да помагате на дечицата?

Старите хора са го казали по-добре от мен: „Камъкът си тежи на мястото.“ Родом съм от Гоце Делчев, израснала съм тук и за мен е сбъдната мечта да имам пространство за подкрепа, развитие, диагностика и терапия на комуникативните нарушения при деца и възрастни.

  • Защо името на терапевтичния кабинет е „ЗАедно“?

Защото „ЗАедно“ можем повече, защото „ЗАедно“ работим за една цел –  напредъка и развитието на нашите деца. Защото „ЗАедно“ градим връзката „Логопед – Дете – Родител“, която за мен  е много важна в терапевтичния процес. В моят кабинет работим „ЗАедно“ логопед и родител като един екип. Създавайки веригата „Логопед – Дете – Родител“, докато работя показвам на родителя какво и как точно да бъде отработено у дома и по този начин приобщавам родителя като ко-терапевт.

  • Послание към читателите на ТОП преса?

На читателите на ТОП преса ще им пожелая да бъдат здрави и много щастливи. И накрая искам да споделя, че до края на месец Ноември в Терапевтичен кабинет „ЗАедно“, може да се възползвате от безплатни логопедични консултации с логопед Анелия Павлова. Необходимо е предварително записване на час на тел. 0878864201

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене