Ексклузивно! Царят на родопската песен Хамид Имамски пред Топ Преса: От народа по – велико нещо никой не може да сътвори – народът е най – добрия творец

Хамид Имамски. Пъвият ми поглед в вашата автобиография ме шокира предвид факта,че сте завършил инженер-лесовъд,вие сте популярен родопски изпълнител… и в този ред на мисли искам да разкажете…защо избрахте музиката пред успешната кариера на инженер-лесовъд?

Благодаря за интереса към мен ! Музиката и по – спецялно родопската автентична такава винаги е била част от мен и моят живот , така че тя не е избор , а по – скоро вече призвание ! В последните 3 години вече съм част и от телевизия , така че лесовъдството за сега просто ще поизчака ! Искам да покажа на българският народ красотата на един позабравен и неглижиран в годините родопски фолклор и неговата красота ! Напрактика Хамид „не е открил Америка “ , просто съм горд че успях да възродя едни позабравени песни в чиито сюжети има истински случки и човешки съдби ! Вече трети сезон водя и предаване по Fen folk tv всяка неделя – „Гласът на Родопите“ , което достойно зае мястото си в живота на много хора не само от Родопите , но е от цялата родина , та и в чужбина ! Моето мото е – Фолклорът не е само ядене , пиене и веселие , той е и нашето съществуване !

Има ли в вашето семейство хора които също са отдали живота или част от живота си на музиката?

 

По принцип и двата ми рода по линия на майка ми и баща ми са музикални , но като се позамисля няма род в Родопите който да е далеч от родопската музика или да няма в него таланти ! По – спецялен човек беше  моята прабаба по майчина линия  Хасибе Кьорчева , която почина на 110 години и ми остави едно безценно богатство –  свидетелства за история и палитра от еввелски – стари песни , които народа посреща от сърце и с интерес ! Предстоят още редица мои проекти , които ще радват българската публика и любители на фолклор !

 

Вие сте роден в сърцето на Родопа Планина според някой Родопската песен не е звук а магия имаща силата да лекува душата,други твърдят,че самата Родопа е зона на мистичност ..и в този ред на мисли ви питам..Какво е мнението ви за тези определения и каква е тайната магията на Родопа да оцелява в вековете въпреки всичко?Неслучаино ви задавам този въпрос защото останах впечатлена от това,че сте отделил сили и енергия да направите цял албум в памет на незаменимата Радка Кушлева.
  1. Родопа планина е роден дом на велики хора , човеци с главно Ч ! Песните на Родопа не са просто музика , в тях всеки един от нас може да преоткрие себе си , съдбата си ако щете ! Радка Кушлева е всичкото първо за родопската песен , тя е корифея на родопските изпълнения ! Дефакто тя е и най – старият изпълнител , родена 1926 г. , всички други са след нея ! Всички от старите поколения знаят коя е и колко е допринесла за българският фолклор по принцип ! Има нещо много съществено за тази личност и творец с главно Т ! Тя е единствената певица , която по достоен и уникален начин изпява песните и на Стоян и на Хасан ! Тя не е променяла имена , сюжети или стил на пеене , както в по – късни времена направиха много изпълнители , къде от комплекси , къде от исторически забрани или политика ! Ето защо аз съм горд , че станаинициатор и открихме бюст – паметник в центъра на Смолян , който да е символ на нашата признателност към нея ! Албумът ми съвместно с нейната дъщеря маестра Диди Кушлева е продължение на този стремеж !
Кога беше първото ви участие на сцена ..как се почуствахте тогава,какво беше изживяването и емоцията?

Запял съм още на 5 годишна възраст и съм бил на сцена още от дете ! Първите златни медали са ми още от такива емблематични фолклорни събори и фестивали , като Рожен и Копривчица ! По важното обаче за  мен не са наградите , а признанието на народа , на обикновените хорица , които всеки ден по улиците на села и градове ме прегръщат !

Кои е твоят идол от който черпиш вдъхновение? 6.Коя от твоите песни е най-близко до сърцето ти?

  1. Говорихме за Радка Кушлева – нейният стил е и мой ориентир в пеенето ! Разбира се певци , като Кръстьо Баргански , Живко Александров , Веселин Джигов , Румен Родопски също са ми любими и критерий за изпълнения !
Какво мислиш за модернизирането на Българския Фолклор,може ли това да бъде счетено за продължение и запазване на традицийте? Благодарим от сърце,че приехте да направим интервю с вас.Молим за ваши любими снимки,и послание към читателите на Топ Преса.

Много хубав и актуален въпрос , Благодаря за него ! Всички , които ме познават знаят , че аз съм много предпазлив меко казано към авторските песни във фолклора и модернизирането му ! От народа по – велико нещо никой не може да сътвори – народът е най – добрия творец ! Всичко друго за мен си остават експерименти ! Фолклорът обаче си остана единственото нещо , което не търпи експерименти , опити и комерсиализма ! Ето защо в него е спасението на България според мен ! Фолклорът е сърцето , същността и бъдещето на нашето съществуване като личности и като народ ! Още веднъж Благодаря за интересът и възможността чрез вашата медия да стигна до още хора ! Бъдете здрави всички и Бог да пази България !

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене