Община Благоевград ремонтира Центъра за временно настаняване

Сериозен ремонт извърши в Центъра за временно настаняване Община Благоевград. Подменени са всички стари мебели, стените са боядисани, сменени са и вратите. Целта е да се осигури уютна обстановка за хората, които ще бъдат настанявани в помещенията. Те получават не само възможност да имат покрив над главата си, но и безплатна храна по време на престоя си.

Центърът за временно настаняване е в жилищен блок в квартал „Орлова чука”. Капацитетът му е за 10 потребители, като за тях има отделен вход от този, който е за живеещите там.

„Монтирали сме и видеокамери. Разбира се, че това не важи за спалните помещения и за общите части. По този начин искаме да дадем спокойствие на потребителите, а и да си опазим имуществото, защото има хора, които се изкушават. Искам да подчертая, че настаняването там е услуга, която трябва да се потърси от дадения човек и той трябва да пусне заявление“, коментира Емилия Халилова-Цветина, директор на дирекция „Социална и жилищна политика“ в Община Благоевград.

Останалите без дом хора могат да получат тази услуга 3 месеца в рамките на една година. Това ограничение не важеше през изминалите две години заради пандемията от ковид. Социален работник е в помощ на потребителите и им съдейства, ако това се наложи. За да функционира нормално, Центърът за временно настаняване се дофинансира със средства от Община Благоевград, тъй като отпуснатата субсидия от държавата не е достатъчна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене