Кметът Илко Стоянов: Държавата трябва да има ясна стратегия за работа с децата с аутизъм

Община Благоевград оказва финансова и логистична подкрепа по проект, чиято дейност е насочена към корекция на образователния процес, прилаган при децата, диагностицирани с аутизъм. Той се осъществява от IV ОУ „Димчо Дебелянов, с методическата подкрепа на Фондация „За утре“ и американската компания „Евиденс бейст класрум солюшънс интернешънъл“.

Целта е децата с аутизъм да придобият умения за самостоятелност, а за постигане на ефективни резултати специалисти от САЩ прилагат успешни методи за преквалифициране на педагогическия персонал и адаптиране на методиката според спецификата на българската образователна система.
Освен това се осъществяват консултации и обучение на родители за развиване на специфични умения, които да помогнат за ранно идентифицирането на признаци в поведенческо отношение, присъщи за децата с аутизъм.

“Далеч преди случая със Сашко от Перник, който успя да обедини хора от цяла България, тук в Благоевград се работи в подкрепа на децата с аутизъм и приобщаването им в училищна среда, а дейността е подета от хора, които влагат собствени средства. След като се запознахме с идеята, Община Благоевград реши да подпомогне финансово тази благородна кауза. Темата, свързана с децата с аутизъм е много деликатна. Истината е, че не може и не трябва да се работи на парче. Тук трябва да има разработена цялостна стратегия, която да се прилага от държавата, в партньорство с гражданското общество“, заяви по време на пресконференция кметът Илко Стоянов.

В срещата взе участие и Димитър Урдев, председател на Фондация „За утре“
„Нашата цел е да създадем една различна среда за децата със СОП. Идеята е да променим начина на обучение в училище за тези деца. Способът, по който в момента функционира образователната система не е достатъчно ефективен. Средата не е пригодена за децата от аутистичния спектър”, заяви Димитър Урдев.
В момента в IV ОУ „Димчо Дебелянов“ специалисти работят както с деца от Благоевград, така и от други градове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене