С люта ракия гърци вдигнаха градуса на протеста срещу Бат Сали край Дупница, над 100 души вдигаха наздравици и сандираха: „От ДПС могат и магаре да изберат за депутат”

246-01-P1310724-copy

Кметът Чимев: Всичко е в ръцете на Конституционния съд, депутат на ДПС няма да припари в 10-и МИР

Гръцки туристи, пътуващи от Банско за София, подкрепиха дупничани на вчерашния протест на главен път Е-79 срещу налагането на депутатски мандат на ДПС в Кюстендилска област. Екскурзиантите от южната ни съседка бяха в първия автобус от блокираната колона. След като почакаха в рейса, част от тях слязоха, за да разберат защо стоят на едно място и какъв е протестът.

246-01-P1310748 copy

Някои от пътуващите използваха момента да си направят снимки, други започнаха да скандират „Гърция, България, демокрация! Победа!”, а сетне се насочиха към препречилите пътя им, за да ги помолят да ги пуснат да продължат, тъй като имат само един ден да стигнат до София и трябва да пътуват обратно.

 

246-01-P1310751 copy

На чист български екскурзоводката обясни, че чужденците са съгласни с факта, че случващото се е много нечестно спрямо хората от района, но въпреки това настояват протестиращите да ги пуснат да продължат. Най-напред поискаха позволение от един от полицейските шефове – Александър Александров, който обясни, че полицията само охранява протеста. Твърдо „не” чуха тръгналите да преговарят от стоящите в първите редици на протеста, които обясниха, че ще останат на пътя толкова време, за колкото имат разрешение.

246-01-P1310745 copy246-01-P1310728 copy246-01-P1310736 copy

Малко след това един от чужденците, който бе помолил за компромис, развя българското знаме и се снима с него. Туристите оживиха протеста не само с веселото си настроение, а и с гръцката ракия, която донесоха от автобуса чаровна дама и възрастен грък и поднесоха на дупничани. Около 100 души се събраха на мястото на бившите барикади и под звуците на патриотични песни демонстрираха несъгласието си Александър Методиев – Бат Сали, да представлява областта в парламента. За пореден път недоволстващите от преразпределението на гласовете и налагането на мандат на ДПС с гласове от Турция издигнаха плакати „Дупница няма да бъде град на Бат Сали”, „ЦИК ме измами”, „Вземете си Бат Сали в ЦИК”, „От ДПС могат и магаре да изберат”, „Докога с тези номера”. Пътят и жп линията бяха блокирани в двете посоки за около 25 минути.

246-01-P1310754 copy

Сред протестиращите бяха кметът Методи Чимев, зам.-кметовете Крум Милев и Красимир Георгиев и голяма част от служителите в общинската администрация. „Ще изчакаме да видим какво ще направят кюстендилци в София, ще обсъдим нещата и ще продължим с протестите. Надявам се Местан да ни чуе, да види, че хората не се отказват и да оттегли Александър Методиев. Ние искаме законът да се промени и те ни увериха, че ще го направят. Молим Местан да оттегли Методиев”, каза Ралица Асенова. „И на срещата в Кюстендил с Местан беше споделено, че  искаме от 10-и многомандатен избирателен район да бъде оттеглена цялата листа на ДПС. Чухте отговора: „Ние сме съгласни, че има пропуски в законодателния кодекс, ние ще подкрепим промяна, но е противозаконно да оттеглим листата. Честно казано, и аз не вярвам днес да се стигне до някаква корекция. Най-вероятно избраният народен представител ще положи клетва. Това, което стои към момента, е дали Конституционният съд, на базата на това, което е сезиран, ще предприеме някаква мярка. В тая ситуация за мен е важно едно – хората, които имат отношение към новия избирателен закон и заложиха проблемите, да направят промяната в избирателния закон.

246-01-P1310707 copy246-01-P1310718 copy

Определено се надявам това да бъде едно от първите неща, които ще направят в парламента, и най-вече да бъде направено обособяване на гласовете извън България в отделен избирателен район, за да не се стига до подобни ситуации”, каза Чимев. На въпрос как ще работи с Александър Методиев, градоначалникът отговори: „Съмнявам се, че народен представител на ДПС в района на 10-и МИР въобще ще се появи, камо ли да съдейства по някой казус”. Кметът за пореден път подчерта, че налагането на народен представител е некоректно, тъй като населението в областта и общината не е избрало попадналите в Народното събрание депутати от ДПС. „За пореден път сме тук. Непримирими сме и ще стоим тук до последния миг, в който демокрацията победи в нашия град на демокрацията. До последния миг няма да се предадем – мирно, демократично, дори стигаме до позиция да се молим да си дадат оставката всички разумни хора в България, като Бат Сали, като ДПС да прекъснат с машинациите и да чуят молбата ни за доброволно оттегляне на насадените гласове в нашата чиста земя. Нашият район е чист от ДПС, няма да го дадем на никого”, каза Румяна Тончева. Протестът бе охраняван от множество униформени и цивилни полицаи, начело с шефовете на управлението на МВР и КАТ в града – Валентин Гълъбов и Радослав Боюклийски. /Вяра

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене