Малчугани влязоха във Военно формирование 26 400 – Благоевград

Военнослужещите от Военно формирование 26-400 в Благоевград останаха верни на традицията да отворят врати днес за малки и големи приятели на военното дело по повод предстоящия празник на Сухопътните войски и празника на военното формирование. Дъждът и лошото време преди обяд до голяма степен промениха първоначалната идея, но по-късно първокласници и второкласници от две благоевградски училища дойдоха в двора на военното поделение и видяха на място изложените на показ основни образци на въоръжение – танкове, военни машини, картечници, пистолети.

Предстоящите празници бяха повод военнослужещите да обявят добрите резултати, постигнати на 10-дневното батальонно учение в учебен център – Сливница. „В батальонното учение „Пирински страж-22“, съвместно командно-щабно учение – бригадното командване показа високо ниво и завърши много успешно. Това ни е най-голямото учение за тази година. Дамите-военнослужещи се справят много добре и изпълняват отлично своите задължения. При тези дни на отворени врати, които организираме наблюдаваме изключителен интерес от страна на малките и по-големи ученици към въоръжението и техниката, с която разполагаме. Има интерес от страна на децата към военната професия. Вратите са отворени за всички, които желаят да се влеят в редовете на българската армия“ – каза полк. Георги Калчев, заместник командир на Военно формирование 26 400.

Част от екипа на военнослужещите е 28-годишната Надя Алуминова, която с гордост служи в българската армия и защитава честта на пагона. „Нося с гордост униформата и заедно с всички жени под пагон се чувстваме като равен с равен с мъжете. Дори бих казала, че в определени ситуации се справяме доста по-добре от тях. Това много ни зарежда, прави ни по-силни и борбени“.

На 21 ноември – понеделник от 11 часа, на площад „Македония“ ще се състои тържественото честване на празника на Сухопътните войски и празника на Трето бригадно командване. Събитието ще се осъществи със съдействието на община Благоевград и с участието на Биг Бенда и Ансамбъл „Пирин“.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене