Осветиха черквата „Света Великомъченица Неделя“ в село Коларово

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и духовни служители осветиха черквата „Света Великомъченица Неделя“ в петричкото село Коларово. Това се случи неслучайно днес, когато почитаме Свети Филип, ден преди началото на рождественските пости. Храмът е завършен окончателно през 2012 година, но до момента е била осветена само черковната камбана.

„Това е така, защото освещаването на храм е една дълга и сложна процедура, която зависи от цялостното завършване на черквата, а това изисква време и средства. Освен това, церемонията трябва да се извърши или в деня на храмовия празник, или в деня на друг голям християнски празник, какъвто беше вчерашния, посветен на Свети Йоан Златоуст. Всъщност, от снощи започна освещаването на черквата и ще продължи и днес. Това е много голямо събитие не само за жителите на Коларово, но и за енорията“ – съобщи историкът д-р Димитър Тренчев.

Черквата „Света Великомъченица Неделя“ е третата в Коларово, затова жителите на селото я наричат „Новата“. Тя се намира в много хубава местност, подходяща за разходка и отмора. В селото има още два храма, носещи имената на Свети Димитър и Свети Мина.

„Три храма в едно село, това означава, че хората имат нужда от духовност. Народът винаги е търсил упование във вярата. Не случайно, Митрополит Климент, по-известен и като писателя Васил Друмев, е казал: „Има православие, има България. Няма православие, няма България“ – допълни историкът.

Освещаването на черквата продължава през целия ден с отслужването на свети литургии, всяка наречена на част от светците от патронните двери, като се започва с тази, посветена на Света Великомъченица Неделя, след това се споменават всички дарители и ктитори. Сред най-големите са бившият кмет на село Коларово Атанас Гошев и семейството на бизнесмена Георгиев.

„Да си пожелаем вяра в Бога, в себе си и крепкост на душата“ – сподели още д-р Димитър Тренчев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене