Представители на 25 образователни институции от Европа, Африка и Азия участваха в първата международна Еразъм седмица, организирана от ЮЗУ „Неофит Рилски“

50 участници от 25 институции от Европа, Африка и Азия взеха участие в първата международна Еразъм седмица, организирана от Югозападния университет „Неофит Рилски“. Мащабният образователен форум на тема „Висшето образование – актуални перспективи и хоризонти“ се проведе в периода 7 – 11 ноември 2022 г. Той бе официално открит в Университетския център „Бачиново“ от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков. Ректорът поздрави участниците и подчерта важността на събитието, което за първи път се провежда в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Проф. Юруков отбеляза, че срещите и семинарите, част от програмата на форума, дават възможност за обмяна на добри практики и ползотворни дискусии, и поставят основи за бъдещо сътрудничество.

Приветствия към участниците отправиха още д-р Ивана Радонова, държавен експерт в дирекция „Висше образование“ на Министерството на образованието и науката и Димитър Ничев, директор на дирекция „Селекция, договориране и отчитане“ в Центъра за развитие на човешките ресурси.
Програмата на международната седмица включваше семинари и лекции. Работните срещи бяха съчетани и с културна програма, целяща запознаването на участниците с културните и исторически забележителности на Благоевград и региона. Гостите от Сърбия, Северна Македония, Турция, Албания, Франция, Словения, Косово, Литва и Мавриций имаха възможност да научат традиционни български хора, представени от студенти на Факултета по изкуствата, начело с проф. Николай Цветков.

Участниците във форума получиха своите първи уроци по български език по време на курса, воден от доц. д-р Биляна Тодорова, който постави начало на третия ден от Еразъм седмицата. Денят продължи с уъркшоп на тема „Влиянието на културата за насърчаване на международното сътрудничеството между университетите“, воден от проф. Рамен Моотооганген от Университета на Мавриций. Програмата завърши с посещение на Рилския манастир.
Семинарите в четвъртия ден от Еразъм седмицата бяха посветени на интернационализацията на университетите, международните стратегически алианси във висшето образование и международното сътрудничество. Лектори бяха проф. Бавиш Джугурнат от Университета на Мавриций, проф. д-р Мария Станкова от Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, гл. ас. д-р Емелина Заимова от Философския факултет и гл. ас. д-р Веселина Дългъчева от Природо-математическия факултет.

Паралелно с обучителната програма, част от гост-лекторите изнесоха лекции в Правно-историческия факултет, Стопанския факултет, Филологическия факултет и Техническия факултет.

Участниците в Еразъм седмицата имаха възможност да разгледат кампуса на Югозападния университет „Неофит Рилски“, да посетят старинния квартал „Вароша“ и Регионалния исторически музей в Благоевград. Техен гид беше гл. ас. д-р Янко Христов, преподавател в катедра „История“ към Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“.
Форумът завърши с официална церемония, на която бяха връчени сертификатите за участие на представителите на 25-те образователни институции.
Еразъм седмицата в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе в рамките на проект 2020-1-BG01-KA103-078472 и проект 2022-1BG01-KA171-HED-000080029.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене