Зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов: Издръжката на болницата става все по-трудна, надяваме се на повишение на цените на клиничните пътеки

„Много се надяваме да има увеличение на заплатите на лекари, медицински сестри и санитари, както и да се подпише национален рамков договор със Здравната каса за повишение цените на клиничните пътеки, тъй като приходите на болниците са основно от там. През последните месеци цените на ток, газ, медицински консумативи чувствително се увеличиха, което сериозно се отрази на издръжката на болницата. След премахването на ковидните добавки, които бяха по 600 лв. за лекари и 360 лв. за медицинска сестра, положението става още по-трудно”, коментира зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

В момента ситуацията в болницата е спокойна, хоспитализираните с коронавирус са единични случаи. Последно в сряда са били настанени двама пациенти, които са преминали през спешно-приемно отделение. Във вътрешно отделение има 10 пациенти с различни заболявания.

„След като отмина ковидната вълна, дойде време и за пациентите с хронични заболявания, за които преди това нямаше легла. Заплатите на лекарите не са актуализирани поне от 10 години. Всички очакваме да има промяна и повишаване на възнагражденията“, коментира Румен Кондев, началник на вътрешно отделение, едно от най-натоварените по време на двегодишната пандемия.

Темата за заплатите в здравеопазването се коментира усилено през последните дни. Синдикатите и правителството са се договорили основното заплащане на лекарите без специалност да е 1900 лева, на сестрите – 1500, а на санитарите – 910 лева. Това предвижда новият колективен договор в сектора, който предстои да бъде финализиран, а промените да влязат в сила от 1 април. При заложеното в действащия в момента колективен договор това означава увеличение с близо 60 на сто за лекарите и сестрите, и близо 28% за санитарите.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене