Стотици синдикалисти от Пиринско поеха към София за участие в националния протест

Стотици синдикалисти от Благоевградска област тръгнаха рано сутринта с автошествие към столицата, за да участват в големия национален протест на синдикатите. Протестните действия започват в 11,00 часа в София.

Десетки автомобили потеглиха от областния център. Внушителна е групата на Синдиката на българските учители към КНСБ в региона, водена от областния координатор Бонка Ичкова.

„Вярваме, че управляващите ще чуят исканията ни. Ако не последват действия за удовлетворяване на нашите искания, сме готови на още по-мащабни и по-радикални протестни действия, за да постигнем нашите цели, които са изцяло в полза на трудещите се в страната”, заявиха синдикалисти от Пиринско.

Организатори на мащабната проява – автошествие и митинг, са КНСБ и КТ „Подкрепа”. Основните искания са за увеличаване на доходите, за гарантиране на трудовите и синдикалните права. Членовете на организациите настояват за ръст на доходите до края на тази година, който да компенсира кумулативното нарастване на инфлацията. Минималната заплата да стане 850 лева от 1 януари 2023 година, както и да се вдигнат минимум с 13% всички работни заплати в частния и бюджетния сектор.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене