Доброволци в Благоевград организираха благотворителен базар на Благовещение

За шеста поредна година в двора на храма „Въведение Богородично“ в Благоевград доброволците към кухнята за бедни в Благоевград подредиха цветя, сувенири и десерти на благотворителен базар. По традиция базарът се организира два пъти в годината – на празниците Благовещение и Въведение Богородично.

Тази година в изработването на сувенирите са се включили много доброволци, както и деца от детски градини и училища в Благоевград. Дарителка от Пловдив е осигурила цветята, подредени на базара, а доброволци към кухнята за бедни са приготвили вкусни сладкиши, разказа ръководителят на Православния информационен център в Благоевград и на кухнята за бедни Мирела Кючукова.

Кухнята за бедни към храм „Свети Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“ е изцяло на доброволен принцип. Всяка седмица там се приготвя топъл обяд за около двеста души, разказа Мирела Кючукова. Ние сега сме изправени пред предизвикателството да увеличим капацитета на кухнята заради кризисния период, свързан с войната в Украйна, каза още тя. „Към нас вече се обърнаха жени и деца, ние, като православни християни, не би трябвало да откажем топла храна на когото и да е, така че няма да делим хората по народности“, допълни Мирела Кючукова. Към момента три семейства са подали заявка да участват в подготовката на храната и да се ползват от нея.

Въпреки увеличените разходи, кухнята за бедни продължава да осигурява топъл обяд за нуждаещите се, продължава да има и дарители, които поддържат това начинание. „И при нас е трудно, то никога не е било лесно, но сега е особено трудно, но аз се гордея с моя народ, защото, въпреки трудността, която ние имаме, можем да отделим и от това, което е малкото, и за другите хора, така че ние виждаме, че благоевградчани се обединяват в подкрепа на украинците“, допълни ръководителят на кухнята за бедни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене