Полезна ли е тиквата

Източник: iStockphoto

Витамин А

Тиквата е отличен източник на витамин А, който същестува под активната форма ретинол. Този витамин е важен за растежа на костите и зъбите, поддържа кожата здрава и предпазва от инфекции. Притежава антиоксидантно действие и помага за по-добро зрение.

Витамин К

Тиква е ценен източник на витамин К, който е важен за синтеза на протеини, които участват в съсирването на кръвта. Той има важно значение за образуването на костите. Освен че се съдържа в храната, витамин К се произвежда от бактерии, които са обичайни обитатели на чревния микробиом.

Витамин С срещу вирусни инфекции

Витамин С, освен че принежава антиоксидантни свойства, също така допринася за здравината на костите, хрущялите, зъбите и венците. Също така предпазва от инфекции, подпомага усвояването на съдържащото се в растенията желязо и ускорява заздравяването на раните.

Източник на витамини от група B – B2, B5, B6, B9

Тиквата е богат източник на витамин B2, известен още като рибофлавин. Той е важен за енергийния метаболизъм на всички клетки, допринася за растежа и възстановяването на тъканите, производството на хормони и образуването на червени кръвни клетки.

Тиквата съдържа и високи количества пантотенова киселина, наричана още витамин B5, която е част от ключов коензим, който благоприятства правилното използване на енергията, присъстваща в храната, която консумираме. Този витамин участва в няколко етапа на произвоството на стероидни хормони, невротрансмитери и хемоглобин.

Тиквата е добър източник на витамин B6, известен още като пиридоксин, който е част от коензими, които участват в метаболизма на протеините и мастните киселини, както и в производството на невротрансмитери. Той също така допринася за производството на червени кръвни клетки и им позволява да пренасят повече кислород. Пиридоксинът е необходим и за превръщането на гликогена в глюкоза и допринася за правилното функциониране на имунната система, участва в образуването на определени компоненти на нервните клетки и в модулирането на хормоналните рецептори.

Тиквата е богата на фолиева киселина – витамин B9, която участва в производството на всички клетки в тялото, включително червените кръвни клетки. Освен това фолиевата киселина е важна за производството на генетичен материал, за функционирането на нервната система и имунната система, както и за заздравяването на рани. Тъй като витамин В9 е необходим за производството на нови клетки, достатъчната консумация е от съществено значение по време на периодите на растеж и за развитието на плода.

puls.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене