5 СЪВЕТА ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН СЪН

Едва ли има някой от Вас, който не се е замислял над това, че 1/3 от живота си, човекът прекарва в сън.

Сънят е жизненоважен за хората и често бива омаловажаван, а не бива, тъй като е изключително важен за цялото тяло, за всички органи.

 

Учен от Harvard Medical School, представи на широката аудитория няколко много важни и ценни съвети за по-добър сън.

Ето ги и тях: Приятно четене!

Съвет 1. Старайте се да се събуждате по едно и също време. Например, ако започвате работа от 8 часа сутринта, то се старайте да ставате винаги в 7. По този начин биологическият часовник ще знае кога организмът е отпочинал и във времето ще се уверите, че не ви трябва и будилник, а сами ще ставате точно в 7.

Вторият съвет е да избягвате кофеина и енергийните напитки, след като мине 12 часа обедно време. Кофеинът е с продължително действие и действа до шест часа след като бъде приет, т.е. ако пиете кафе следобед, то може да действа и в моментът, в който се приготвите за лягане и има огромен шанс да не успеете да заспите.

Третият съвет е да спортувате активно. Всеки ден, поне по 30 минути. Благодарение на това си действие ще можете да изтощите организмът, и по време на сън, той да се възстанови. Подобна активност може да предотврати стрес, ракови болести ,сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и много други.

Съвет № 4 от Нашето здраве: Не консумирайте алкохол. Често срещаме младежи, които казват, че алкохолът им помага да се отпуснат. Реално в алкохолът няма нищо полезно. Може би съвсем малко успокоява нервната система, но това е заблуда. Нашият съвет за по-здрав сън е да оставите чашката настрана.

Петият и изключително важен съвет е да подготвите спалнята си така, че да създава максимален уют и комфорт. Тук можем да говорим много, но най-важното е спалнята да е удобна, комфортна, матракът – съвременен, по възможност с мемори пяна. Стаята за сън трябва да се ползва само и единствено за сън, нещо, което е трудно да се изпълни в България, тъй като традиционното българско жилище е малко, но по възможност това изискване е да се спази.
Препоръчваме да не се храните в леглото. Често попадат трохички на спалното бельо, които създават ужасно чувство и ще Ви раздразнят сънят. Отново в петият съвет включваме препоръката да не използвате компютър и смартфон в спалнята. Най-добре определене подходящо място за телефоните на цялото семейство, по възможност в най-далечната точка от жилището до спалнята, и ги изключете.
В обобщение на написаното трябва да кажем, че ако спазите мънички и прости правила, което повечето знаете, то наистина можете да се радвате на спокоен и здравословен сън.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене