Започва ремонт на детското отделение в МБАЛ-Девин

Учениците от Средно училище „Христо Ботев” в Девин се включиха в инициативата „Капачки за благотворителност”, в подкрепа на Многопрофилната болница за активно лечение в родопския град. Акцията е инициирана от самите ученици и е реализирана със съдействието на еколога в Община Девин, Нагиян Селим. В нея са се включили възпитаници от всички паралелки на учебното заведение. Събраните капачки са 125 кг и са дарени на лечебното заведение. Идеята на учениците е със средствата от тях да се подпомогне общинската болница.

Дарението ще е в помощ на обновяването на детското отделение в здравното заведение, чийто ремонт стартира следващата седмица, съобщи изпълнителният директор на болницата Радка Грозданова.

„Традиция е в нашата област и нашата община хората да даряват на здравните заведения. От възобновяването на дейността на болницата от 2014 г. си има традиция хората да си даряват. Дарението на учениците ще бъде в помощ за по-красивата среда в детско отделение“, каза Грозданова.

„За ремонта на детско отделение избрахме изпълнител. Строително-ремонтните дейности започват от 14 ноември т.г. Средствата за ремонта са от три източника. Една част сме подсигурили от бюджета на общината, друга са от дарения на фирми и граждани, а една част осигурихме по спечелен от общината проект по Програма „Региони в растеж“. За ремонта на детско отделение бяха определени 100 000 лв. от кредит изтеглен предишния мандат, но те бяха недостатъчни. Преди две години, когато финансовото състояние на общинската хазна не позволяваше да се поеме целия ремонт на отделението, направихме дарителска кампания за набиране на още средства и много хора и фирми от общините Девин, Борино и Доспат, които обслужва болницата, се отзоваха“, каза кметът на община Девин Здравко Иванов.

В ремонта на отделението ще се вложат общо около 280 000 лв. Плановете са до началото на февруари 2023 г. той да приключи.

В момента детско отделение се помещава в друга база, няма да спира дейността му, заради ремонта, каза Грозданова.

Болницата в Девин беше потънала в дългове, заради което беше спряла дейността си, но от възобновяването й до сега е успяла да покрие напълно всички задължения, отчете Грозданова. „Всички стари задължения са погасени. Останали са за издължаване малко лихви към НАП. Надяваме се оттук нататък вече само да модернизираме базата и апаратурата. Тук никога не е спирало дарителството, постоянно имаме дарения от граждани и фирми, разчитаме на тях и ги получаваме. Населението е пострадало от липсата на болница и е чувствително на тази тема“, коментира Грозданова.

Основният проблем на здравното заведение, както на други места, е дефицита на кадри, особено сред медицинските сестри.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене