От 2014г. до момента Дирекция Социално подпомагане – Гоце Делчев е отпуснала еднкратна помощ на наследниците на 19 ветерани от войните.

Недялка Цветкова директор на „Социални грижи“ Гоце Делчев пред Топ Преса: Министерството на труда и социалната политика значително увеличи индивидуално определените коефициенти за помощта за отопление!

Във връзка с доста въпроси зададени от наши читатели, медия Топ Преса се обърна към доректорът на „Социални грижи“ Гоце Делчев за коментар и информация по няколко проблема, свързани с този сектор. Благодарни сме за отзивчивостта и проявата на висок професионализъм от страна на директора госпожа Недялка Цветкова. 

Госпожо Цветкова, в отдела за закрила на детето в Гоце Делчев успява ли местното управление на „Социални грижи“ да се справи със семействата които трудно гледат свойте деца,има ли деца настанени в приемни семейства,изобщо дейността за закрила на детето?

ДСП е орган по закрила на детето, осъществяващ текущата и практическа дейност по закрила на детето в общината чрез ОДЗ. ОДЗ успешно осигурява всички нужди и потребности на деца и семейства в риск, като прилага нормативната уредба адекватно чрез подкрепата и отлично изградената координация с всички органи за закрила на местно ниво /Районна прокуратура, Районно управление, Общинска админстрация, Образователни институции, лични лекари и специалисти от МБАЛ „ Иван Скендеров“, подкрепящи социални услуги и т.н./. ОЗД е пряко ангажиран с дейностите по закрила на детето, който определя и провежда конкретни мерки по закрилата на детето и контролира изпълнението им. Всеки случай на дете е индивидуален, поради което при постъпване в ОЗД на сигнали за нарушени права на дете или при семосезиране се извършва спешно проучване на конкретния случай и се предприемат мерки за защита правата и интересите на детето. ОЗД предприема мерки за закрила в семейна среда: Осигуряване на психологическа, педагогическа и правна помощ на родителите по проблеми, свързани с отглеждането и възпитанието на децата; консултиране и информиране, насочване към социални услуги в общността и др. Провежда се социална работа за справяне с конфликти и кризи в отношенията, консултиране и информиране. Предприемат се и мерки извън семейна среда: Настаняване в семействата на роднини и близки, настаняване в приемни семейства, настаняване в социални услуги – резидентен тип – Център за настаняване от семеен тип, Кризисен център и др. Когато са изчерпани всички възможности детето да се отглежда в среда близка до семейната се предприема настаняване в специализирана институция. На територията на ДСП – Гоце Делчев има 9 деца, които ползват услугата приемна грижа, която услуга цели да осигури временна грижа за деца в риск, като целта е децата да бъдат отглеждани в условията на сигурна, подкрепяща и стимулираща семейна среда.

Може ли най-сетне да се каже,че всички нуждаещи се от помощи за отопление са е получили?

Целева помощ за отопление се отпуска на лица и семейства, чийто средно-месечен доход за предходните 6 месеца е по-нисък или равен на индивидуално определената граница за достъп съобразно възраст, семейно положение, здравословно състояние и други. Министерството на труда и социалната политика значително увеличи индивидуално определените коефициенти за отоплителен сезон 2022/2023 г. От общо подадените в дирекцията заявления – 5070бр., на 3881 лица и семейства /около 77%/ е отпусната целева помощ за отопление. В момента се изпълнява и допълнителната мярка за семейства, на които помощта е отказана. Лицата, получили отказ не е нужно да подават ново заявление. Еднократна финансова подкрепа от 400лв. ще им бъде предоставена служебно.

Една малко известна за обществеността програма това е програмата за помощи към ветераните от войните..има ли хора от Гоце Делчев и региона който да се възползват от тази програма..и какво получават на практика те?

Статутът и правата на ветераните от войните са уредени в Закон за ветераните от войните. Агенцията за социално подпомагане чрез териториалните си поделения, изплаща разходите на ветераните от войните, които са за сметка на държавния бюджет. Това са целева дентална помощ в размер на 400лв и еднократна целева помощ при смърт на ветеран от войните в размер на 500лв на неговите наследници. От 2014г. до момента Дирекция Социално подпомагане – Гоце Делчев е отпуснала еднкратна помощ на наследниците на 19 ветерани от войните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене