Да възродим селскостопанските училища – възможно е! Доказва го ПГ по МСС в Гоце Делчев

Преди седем години земеделското училище в Гоце Делчев – ПГ по механизация на селското стопанство „П. Яворов“ е един от многото затихващи селскостопански техникуми, с полупразни паралелки, бедно и неизвестно.

Чудото се случва през 2016 г., когато за директор е назначен Агнел Живков, възпитаник на училището. Бързо успява да изплати големия дълг на учебното заведение, който заварва и то днес е не само икономически стабилно, а и проспериращо.

Паралелките се пълнят с деца от цялата страна, още в първо класиране запълват план-приема. За сравнение вместо 100-тина ученици преди появата на Живков, сега се обучават над 500. Печелят проекти, средствата от които са насочени към повишение на квалификацията на учениците.

Следва дългият списък с новости в материално-техническата база и бързия напредък. Разполагат със селскостопанска техника, вкл. камион, за обработване на опитното 300-декарово поле, от които: 160 дка царевица за зърно и силаж, 40 дка с биолюцерна и ливадни култури, 2 дка цвекло и зеленчукова градина. Имат собствен фермерски магазин към сградата и онлайн магазин, а с електромобилите на училището дванадесетокласници извършват поръчките. Още има подготвителен център за придобиване на правоспоспообност на всички видове мобилни превозни средства, автосервиз, учебни коли, мотори, електрически велосипеди. Най-важно, разбире се, е собственото стопанство с 250 каракачански овце за развъдна дейност, а от тази година и говеда Галуей за месо, както и оборудвана ветеринарна клиника.

В сътрудничество с Тракийски университет в Стара Загора предстои и изграждане на подвижна клиника, която ще помага на местните фермери на място. Разполагат с невероятния СТЕМ център, с него бъдещите ветеринари се запознават виртуално, преди да приложат знанията на практика в клиниката. Софтуерът е разработен специално за специалността. Предстои изграждане на голям лозов масив, заедно с Аграрен университет – Пловдив.

Училището е сключило договори с местния агро и ХВП-бизнес за практика, включително с горски стопанства, както и с двата селскостопански ВУЗ-а в страната за продължаване на образованието при еквивалентните специалности. Това е първото в България училище с договор за сътрудничество по Закона за висшето образование.

Единственото училище в Европа, което участва в платформата NEWBIE за биопроизводство и зелени технологии в програма Иновации в действие по Еразъм+. Отново по Еразъм са участвали неведнъж в проекти за обмен на ученици в европейски страни.

Не само задружният екип на Живков, но и целият град е горд с този феникс, възроден от пепелта – пример и за образователната ни система, и за научната ни общност от ССА, и за бизнеса. И най-вече, че постига мечтата на земеделците – обучени, напълни готови кадри, оставащи в България. Някои от тях са вече зърнопроизводители, развиващи собствени фирми в областта, други влизат директно в местни производства, дори преди висшето образование. Мнозина са в структурите на местната полиция, пожарна, КАТ. От възпитаниците има агрономи, ветеринарни лекари, инженери, икономисти, някои заемат ръководни длъжности.

„С мисъл за бъдещето“ е мотото на гимназията, която се стреми към повишаване на знанията и излизане на високо квалифицирани и добре подготвени кадри. Програмата и паралелките са изготвени изцяло след контакти с и по нуждите на местния бизнес.

Такава например е техник растениевъд – единствена в областта в дуална форма на обучение. Подписват се договори с фирмите, учениците работят срещу заплащане. „В района има доста овощни градини и лозя, с това сме се съобразили“, обясни за в. „Български фермер“ старши учителят инж. агр. Диана Ланева.

Друга съвсем нова паралелка е агроекология – там например учениците извършват контрол на свършеното на полето. В зависимост от специалността, всички имат определени часове теория и практика на ден.

На някои практиката продължава и през лятото, както в предприятията, така и на училищното поле. И ученици, и учители се включват в прибирането на реколтите, дори и по собствено желание идват от съседни класове да помагат на връстниците си. „Един всеотдаен и сплотен колектив, който гори за училището, за това се случват нещата“, казва още Ланева.

След две години обучение в реална среда, местният бизнес може да прецени кой се справя най-добре и да ги издърпат веднага. Вече не училището, а фирмите ги търсят за сътрудничество.

Всички специалности се случват от виртуалното към реалното, от теория в практика се пренасят знанията, посочва Айше Хаджиоли, учител по БЕЛ и допълва: Не получаваме странични средства. С нашата продукция сме икономически добре. Даваме най-високата стипендия на отличниците в района. Така ги мотивираме.

Наред с техник растениевъд и агроекология, останалите паралелки са: производство на кулинарни изделия и напитки, горско стопанство, електрически автомобили, митническо и държавно управление, механизация на селското стопанство. Ветеринарната медицина се запълва най-бързо с ученици и за нея МОН даде разрешение за увеличаване на местата.

И тъй като търсенето е над капацитета на училището, ръководството обмисля да се разшири с филиал от друго училище в съседно населено място, след разрешение от общината.

Добрите инициативи продължават и извън обучителната дейност.

„Разполагаме с множество филми в сайта и youtube канала ни, непрестанно творим, правим впечатляващи шествия на родни празници“, разкри още Хаджиоли. На челните места са и в националните състезания – „Млад фермер“, „Горски многобой“ и „За хляба наш“. С традиционна обърната баница от родното село Дебрен Айтен Сариева печели измежду 200 рецепти в надпреварата „За хляба наш“.

Учениците са дотолкова мотивирани, че по време на обмените по програма „Еразъм“, вместо те да се впечатлят от фермите и да взимат добри практики оттам, чужденците се впечатляват от нашите деца, разбрахме още от разказа на учителките.

ПГМСС „П. К. Яворов“ е регистриран земеделски производител, със сертифицирано биологично поле.

www.bgfermer.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене