„БСП за България“ внесе предложения за „драконовски мерки“ в Наказателния кодекс срещу т.нар. каналджии

„БСП за България“ внесе предложения за „драконовски мерки“ в Наказателния кодекс (НК) срещу т.нар. каналджии, длъжностни лица, които подпомагат каналджийството, и хора, които подпомагат пребиваването в страната на вече преминали нелегални емигранти. Измененията бяха представени от председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Това, което се случи на границата между България и Турция, е недопустимо посегателство срещу националната сигурност, коментира Нинова. По думите ѝ това е поредният такъв случай. За нас не достатъчно просто да констатираме проблема до следващия път, трябват „драконовски мерки“ за превенция и решаване на тези въпроси, посочи тя. Затова днес внесохме промени в НК, които са свързани с увеличаване драстично на наказанията лишаване от свобода, на глобите и отнемане изцяло на имуществото в тези случаи, добави Нинова.

За т.нар. каналджии предлагаме лишаване от пет до десет години, глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева, да отпадне от сегашния текст за частично отнемане на имуществото и да бъде отнемано изцяло, посочи лидерът на БСП.
За длъжностни лица, които подпомагат каналджийството, предлагаме лишаване от свобода от 10 до 20 години, глоба от 50 хиляди до 100 хиляди лева и също изцяло отнемане на имуществото, отбеляза тя. За тези, които подпомагат пребиваването в страната на вече преминали нелегални емигранти, предлагаме лишаване от свобода от 3 до 7 години, глоба от 5 хиляди до 15 хиляди лева и същото за имуществото, допълни Нинова. По думите ѝ като законодатели трябва да гарантират един суров закон и да контролират неговото приложение и изпълнение.

В отговор на въпрос председателят на ПГ на левицата каза, че не са търсили подкрепа от другите политически сили в парламента. Бързахме днес да ги внесем, защото днес сме свидетели на поредния трагичен случай, посочи тя и изрази съболезнования на близките на загиналия граничен полицай.

На въпрос относно днешната среща на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“, Нинова припомни, че преди една седмица са поканили всички парламентарни групи на разговори за бюджета. Утре в 11:00 часа ще имаме среща с „Продължаваме Промяната“ по тема „Бюджет“, мерки за подкрепа на семейства, млади, възрастни хора и икономиката, а в четвъртък – с ГЕРБ-СДС, информира тя. Нинова посочи, че и от ДПС са декларирали готовност за разговор по тази тема. Тя коментира, че има закон за бюджета, внесен от служебния кабинет, и утре той ще се обсъжда в комисиите. В подобен казус бяхме миналата година, отново беше внесено предложение да се удължи старият бюджет и отново между първо и второ четене намерихме разум и съгласие да направим подобрения, допълни Нинова.

Относно съставянето на правителство, председателят на БСП заяви, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ, няма да подкрепят мандат, даден на ДПС, или такъв на „Възраждане“. Що се отнася до третия мандат, ще изчакаме решението на президента и ще обсъдим с нашите колективни органи, допълни тя.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене