ВИДЕО: Мустафа Карадайъ присъства на възпоменателен митинг в село Корница

ДПС ще подадее сигнал в прокуратурата за публично изявление на наблюдаващия прокурор по т.нар. „дело срещу имамите”, в което се създава етническо и верско противопоставяне. Това стана ясно от думите на председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на митинг в село Корница. Думите на прокурора потвърждават нашата оценка, направена още преди 8 години, че делото е политически процес на натиск и преса върху нас, коментира Карадайъ. Ако е нужно, знаем как и можем да направим още, но нека видим действията на прокуратурата, заяви той. Лидерът припомни, че становището на прокуратурата по повод на дърпането на възрастни жени на границата от страна на националистите, бе оставено без последици, с аргумента, че нямало достатъчно доказателства.

Той отбеляза, че именно  това е двойният аршин и двойния стандарт на правосъдието на прокуратурата. „Единия, който му виждаме действията през медиите и другото, което се случва 8 години с нашите имами. Това е разликата.”  заключи Карадайъ.

ДПС ще следи процесите по изработването на новите учебници по история и ще  настоява  събитята  и участниците в т. нар „възродителен процес” да влязат за изучаване в учебниците. Председателят реторично попита:  На кое му казват те възродителен процес?! На най-голямото етническо прочистване след Втората световна война, т. нар голяма екскурзия 1989 г, или на  опита за насилствена асимилация 1984 година, или на  опита за насилствена асимилация 1975-76 година, или на опита за насилствена асимилация 1972-73 година или на опита за насилствена асимилация 1964 година.  ДПС ще настоява нашата история на нашата Родина да влезе в учебниците.

Карадайъ завърши с призив за заедност и  единство. „Дошло е време да се обединим, да сме заедно, отново да сме силни.”

Това заяви председателят на ДПС Мустафа  Карадайъ  на възпоментален митинг в  с. Корница, община Гоце Делчев. Събитието, организирано от ДПС премина под надслов „Миналото не е пепел…Паметта е жива!” и отбелязва 45 години от трагичните събития на т.нар „възродителен процес” в с. Корница

На възпоменателния митинг присъстваха още Ахмед Ахмедов-зам.-председател на ДПС, Халил Летифов-зам.-председател на ПГ на ДПС, народните представители Елхан Кълков, Хайри Садъков, д-р Хасан Адемов, Велислава Кръстева, Сергей Кичиков, Ихсан Хаккъ, Джейхан Ибрямов, Имрен Мехмедова, Танер Али, Севим Али и Ерол Мехмед, Илхан Кючюк-председател на Младежко ДПС и евродепутат, членовете на ЦОБ Рушен Риза и Ердинч Хайрула, Ведат Хюсеин-областен председател на ДПС Благоевград, Юмер Хамза-областен председател на ДПС Пазарджик, Салих Аршински-областен председател на ДПС Смолян, Айруш Хаджи и Хюсеин Сърманли-участници в събитията и политзатворници, кметове на ДПС, общински и местни председатели и Младежко ДПС. След края на митинга бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите в с. Брезница и с. Корница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене