Тържествено честваха днес храмовият празник на най-старата църквата „Свети Архангел“ в Гоце Делчев

Празничната служба на храмовият празник на черквата „Св. Архангел-Михаил“ в Гоце Делчев днес бе водена лично от н.в.п. Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с владишкия клир и митрополитския църковен хор. Църквата е определила този ден за празник в чест на светите ангели и най-вече на архистратиг Михаил,когото смята за вожд на небесните сили.

Според църковната традиция, обичаите на този ден и името на празника се определят от народното вярване, че св. Архангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света са се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и за това е наречен душевадник. На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани “Рангелов”, “Господьов хляб” и “Рангелово блюдо”.

Църквата „Св. Архангел-Михаил“ е най старата църква в Гоце Делчев и е на почти от 2000 години. В началото на 19-ти век в непосредствена близост до останките на древно християнско светилище посветено на светеца, който честваме днес, местните християни решили да построят нов храм. Разрешението за строеж на християнски храм в рамките на османската империя тогава ставало изключително трудно. Местното предание разказва, че по онова време, детето на много влиятелен турчин от Неврокоп било неизлечимо болно. Бащата се обърнал за помощ към местна лечителка-християнка. След няколко свещонодействени процедури с водата от чешма извираща в непосредствена близост до останките от древното светилище, невръстното момче оздравяло. Влиятелният турчин, в знак на благодарност и преклонение пред чудодейното въздействие на християнските ритуали, издействал разрешително от султана, християнското население да си построи свой храм на същото място. Строителството започнало през 1809-та година. Храмът бил готов и осветен на архнгелов ден през 1811-та година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене