Здравни работници блокираха движението по един от булевардите в Благоевград

Медицински сестри и санитари от отделенията в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Благоевград отново блокираха движението по един от натоварените булеварди в града в знак на протест. Преди десет дни медицинските работници предприеха същата стъпка, с искане да бъдат чути. Исканията на протестиращите са свързани с увеличение на доходите и отношение към тяхната работа.

Протестът започна пред сградата на МБАЛ – Благоевград, където се събраха десетки протестиращи. С шествие те се отправиха по централните улици до бул. Св.св. Кирил и Методий“, където блокираха движението при кръговото кръстовище.

Пред събралите се здравни работници председателят на синдикалната организация на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и старша сестра в Инфекциозно отделение Таня Кънева каза, че липсва комуникация с управлението на здравното заведение. Тя посочи, че медицинските специалисти в лечебното заведение получават възнаграждение в размер на 910 лева; 710 лева е заплатата на санитарите, а заплатите на лекарите са между 1100 и 1300 лева.

Медицинските специалисти и работещите в болницата искат актуализация на заплатите, съобразно инфлацията и посочиха, че увеличение вече са получили техните колеги в лечебните заведения в областта. Те посочиха, че за 12-часово дежурство от години получават ваучер в размер на 2 лева. „При този изморителен труд, болни пациенти, за които сме отговорни и даваме всичко от себе си, получаваме два лева за 12 часа на дежурство“, каза Таня Кънева.

Протестът на здравните работници в Благоевград беше подкрепен и от екип на КНСБ – София, а сред присъстващите беше вицепрезидентът на конфедерацията Тодор Капитанов. Пред журналисти той изрази надежда исканията да бъдат чути и посочи, че вече месец има протестни кампании и срещи с кандидат-депутати и настоящи народни представители. „Умишлено ги направихме в предизборната кампания за да им кажем, че ние нямаме 100 дни, както политиците си дават един на друг, а искаме незабавни решения още от първия ден на Народното събрание“, каза Капитанов. Той допълни, че на 11 ноември ще има голям протест в София, а исканията ще бъдат поставяни, докато не бъдат чути „и не бъдат взети решения в интерес на гражданите“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене