Общинари опитват да стопират рудник в село край Благоевград

Оказа се, че общинарите последни са разбрали, че в пограничното село ще се добива барит. До момента е ясно, че от РИОСВ са издали разрешителното, без да се извърши оценка за въздейстние въру околната среда и риск за водите, разкриха от ОбС-Благоевград.

Комисията, в която са и съветници, трябва да предприеме стъпки за стопиране на рудника. Местните жители са категорични, че няма да допуснат това да се случи в китното им село. Под заплаха за екологията и здравето на хората са и съседните населени места Лешко, Габрово и Падеж.

Инвестиционното намерение за добив на барит е на санданската фирма „Илинденски мрамор“. По неофициални данни, собственикът на дружеството няма разрешително. То било изтекло във времето.

„Илинденски мрамор” ООД вече опита да експлоатира терена в Логодаж преди 17 години. „Страхуваме се от намаляване на дебита или пълно засушаване на селските водохващания и пасищни корита заради взривните дейности. Овчари от селото съобщават, че след откриването на рудника до Логодаж много извори са пресъхнали. Страх ни е също от замърсяване на въздуха, от носещия се прах, което може да доведе до развитие на белодробни заболявания. Според нас действието на рудника ще направи невъзможно развитието на биопроизводство в района“, сочат в протестна подписка жителите на селото. Изтъкват още, че населеното място е в защитената територия „Натура 2000“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене