Новаков: В Шенген ще пътуваме към Гърция и Румъния без опашки – както между София и Пловдив

Няма причина с Румъния да сме извън Шенген. Надявам се, че до края на годината ще бъдем приети. Така ще можем да пътуваме към Румъния и Гърция без опашки, с улеснения за туристите. Ще се пътува както между София и Пловдив. Това каза евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков по Nowa News.

По думите му само Нидерландия блокира приемането ни в Шенген. „Една от причините е, че тогавашното им правителство не приемаше нашето присъединяване заради опасения от засилен мигрантски натиск, който обаче не идва от нашата страна, а от държави, които отдавна са в зоната. Имаме признаци, че ще преразгледат позицията си. Подел съм инициатива за събиране на 100 000 подписа за премахване на опашките по границите“, каза той в предаването „Твоят ден“.

Според него Шенген слага край на ограниченията при пътуване. „На 9 декември ще има инспекция на ЕК в България за готовността ни да се присъединим към Шенгенското пространство. Това е удобен момент да усили натиска за по-бързото ни приемане, изпълнили сме изискванията преди 11 години“, посочи Новаков. И допълни, че политическата нестабилност у нас неизбежно влияе на имиджа ни в Европа.

„Политиците трябва да превъзмогнат егото си и да си говорят, защото поведението им прави отвратително впечатление в ЕП. На хората им е писнало от избори, слогани и предизборни дебати. Искат политиците заедно да решат техните проблеми. ГЕРБ не е свалил правителството на Петков, то се свали само“, смята Новаков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене