Изпълнители със световна популярност представя петото издание на есенния музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето“

Изпълнители със световна популярност участват в петото издание на Международен есенен музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето“, каза за БТА музикалният директор на фестивала проф. Атанас Славчев. Фестивалът е пъстър букет от българска фолклорна, класическа и църковна музика.

Началото на музикалния форум ще бъде дадено тази вечер с концерт на формация „Дива река и приятели“, а това са най-ярките музиканти от народния оркестър към Българско национално радио с ръководител Димитър Христов, посочи проф. Славчев.

Концертите са общо шест, а в следващите две седмици в дните понеделник, сряда и петък в Неврокопската света митрополия любителите на музиката ще могат да се насладят на концертите с вход свободен.

Следващият концерт от програмата е на белгийския флейтист Бертен Доландер в съпровод на пианиста Георги Славчев, който е с редица международни награди, с концерти на три континента и автор на музика, както и на химна на Пловдив.

Концертът в петък, 4 ноември, представя родения в Благоевград пианист Симеон Гошев, който вече се е утвърдил като преподавател и като изпълнител във Виена, носител на голямата награда на конкурса „Бьозендорфер“ в австрийската столица.

Винаги в този фестивал включваме и млади изпълнители, а тази година концертът ще бъде от ансамбъла за ударни инструменти „Престо“ към Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив с ръководител Пенчо Пенчев, посочи проф. Славчев. Той допълни, че съставът вече има голяма известност в национален мащаб и в международен план.

На 9 ноември на сцената на фестивала излиза популярният баритон Кирил Манолов, в съпровод на пианистката проф. Боряна Ламбрева, а последният концерт ще бъде с църковна музика на хор „Софийски псалти“, в който участват предимно възпитаници на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преминали обучение и в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Диригент на хора е преподавателят в Богословския факултет доц. Любомир Игнатов.

По традиция този хор взима участие в заупокойна молитва в памет на Негово преосвещенство блажено починалия митрополит Натанаил, който беше митрополит на Неврокопска епархия до своята кончина, посочи проф. Славчев.

Международният есенен фестивал „С музика и вяра в сърцето“ се организира от Неврокопската света митрополия и от Община Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене