Откриха Македонския културен клуб в Благоевград

В Благоевград официално бе открит Македонския културен клуб.

Откриването премина гладко и без ексцесии.

На него присъства лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, както и представители и на президентската институция на страната.

„Когато е държавен клубът и когато има взаимното уважение, а не провокация, тогава всичко е наред. Както виждате, ние днес идваме тук, слагаме изложба срещу културния клуб, която изложба виждате дейци на организацията ВМРО. Аз много се надявам г-н Мицковски да дойде да ги погледне хубаво, тъй като той е председател на организация, която носи сходно име, да огледа всички тези войводи, да се попита тези хора за какво са воювали, две трети от тях са родени и загинали в днешна Македония. Защо това е провокация днес и защо ние не сме съгласни с него, защото македонската държава сама си нанася щета. Хората, които тук говорят, съдействат и искат да направят това нещо тук в гаража отзад са сепаратисти. Тези хора искат да отделят Пиринска Македония от България и това във всички случая вреди и на нашите отношения и затова и посещението на г-н Мицковски тук вреди на тези отношения“, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.

Както информирахме по – рано днес, два часа преди официалното откриване на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград улица „Димитър Димов“, на която е сградата на офиса на клуба, бе блокирана от полиция. На двата изхода на улицата коли на жандармерията са отцепили пътя, пропускат се само граждани, които идват пеша.

В клуба започнаха да пристигат гости, македонския медии, свещеник от Гърция.

Лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки също дойде на място и нареди срещу офиса изложба с портрети на български революционери от ВМРО и обяви пред медии, че днес присъстваме на една откровена провокация, организирана от сепаратистки организации.

Един от организаторите Атанас Мазнев заяви, че целта на този клуб е да има културни мостове между двете държави, а политическите цели са да бъде признато македонското малцинство в България и българското в Република Северна Македония.

Откриха Македонския културен клуб в Благоевград снимка 1Откриха Македонския културен клуб в Благоевград снимка 2Откриха Македонския културен клуб в Благоевград снимка 3

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене