Нова година в Лапландия или Занзибар ще е по-евтина от Велинград

Сравнението на офертите изкарва Тайланд по-изгоден от родопския град

Поскъпването спрямо миналата година е около 30%

Оферта за посрещането на новата 2023 г. в един от многото 5-звездни спа хотели във Велинград превъзбуди през последните дни бдителната фейсбук общественост. Обобщена накратко, обявата предвижда 4700 лв. за 4 нощувки за двама с включена закуска и вечеря. И естествено – празнична вечеря в новогодишната нощ и програма с участието на рапъра 100 кила, Крисия, Стефан Илчев, Аристос, Преслава и DJ Дамян.

Многобройните коментари се въртят около възмущението, че при тези цени май е по-изгодно да се отиде на остров Пукет или в Занзибар на Нова година, отколкото във Велинград.

Снимката на офертата, която се върти в социалните мрежи, обаче е отрязала долната част на ценоразписа. 4700 лв. е пакетът за двойна стая, т.е. ако се смята за един човек, офертата за четирите дни е 2350 лв. Но хотелът има и апартаменти с по една или с две спални, ВИП апартамент и президентски. В последния пакетът струва 11  500 лв., но апартаментът събира 6 човека, т.е. се падат по 1916 лв. на човек.

Ако ще сравняваме с Пукет, трябва да превърнем тази сума в евро и тя излиза 963 евро. За съжаление, толкова струва подобен новогодишен пакет в 3-звезден хотел в Солун. За посрещане на новата 2023 г. на тайландския остров Пукет трябват малко повече пари.

Но туризмът е индустрия на преживяванията и ако човек иска нещо неповторимо, трябва да се откаже от това да калкулира детайлно себестойността на всяка услуга. След падането на пандемичните ограничения пътуванията по света избухнаха и може да се намерят оферти за доста атрактивно посрещане на новата година, които са, ако не точно на стойността на 4-5 дни във Велинград, то поне са съизмерими с тези цени.

Например екскурзия до Лапландия, по-точно до финландския областен град Рованиеми, който е на 80 км от Полярния кръг. Тези екскурзии се предлагат вече от няколко туристически агенции и включват чартърен полет от София до Рованиеми и 6 дни там.

Освен че новата 2023 г. се посреща на Полярния кръг, екскурзията включва посещения на ферма за елени, возене с еленски впряг, посещение на ферма за хъскита и на арктически зоопарк, наблюдение на Северното сияние и дори круиз с ледоразбивач до близката Швеция. За най-смелите – и плуване в ледените води на езеро с неопренов костюм, който не позволява на тялото да усети, че температурата на водата е 2-3 градуса.

Всичко това струва 1890 евро на човек, включително и чартърния полет, без да се смята круизът, който е по желание и за който се доплащат 250 евро. Стойността е само два пъти по-висока от тази да посрещнеш новата година във Велинград под звуците от хитовете на актуална българска звезда, а през останалото време да преяждаш на шведска маса.

Тъй като Велинград през зимата може да предложи само това плюс топлата минерална вода в басейна и спа центъра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене