Полицията в Благоевград на крак заради протеста на ВМРО против откриването на Македонски културен клуб

Полицията в Благоевград на крак заради протеста на ВМРО против откриването на частния Македонски културен клуб, който ще бъде открит днес към 12.00 часа на ул. Димитър Димов №14 в областния център на Пиринско.
Към 11:00 часа ВМРО организира протест пред паметника на Гоце Делчев, на площад „Македония“ и пред мемориала на Делчевия род в двора на централния храм „Въведение Богородично“ в кв. Вароша.
Областна дирекция на МВР е предприела засилени мерки за сигурност с оглед недопускане на провокации и сблъсъци между представители на различни формации, дали заявка в социалната мрежа за безредици.

Нерегистрираната организация ОМО “Илинден-Пирин” обяви, че тази неделя ще открие свой клуб в Благоевград.

 

По същото време ВМРО организира протест на паметника на Гоце Делчев и на мемориала Гоцев род с призив да се спре „наглия сърбо-комунистически македонизъм“.

 

Вече стана ясно, че в неделя няма да присъства македонският премиер Димитър Ковачевски. Той обаче призова всеки, който има възможност, да отиде на тържеството.

 

Засега се знае, че ще дойде лидерът на най-голямата опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той лично призова за “масово участие” в протеста срещу откриването на българския клуб “Цар Борис III” в Охрид на 7 октомври. Проявата беше съпъствана от антибългарски лозунги и замерване с яйца.

„Това е клуб на частни лица и аз казах, че желаещите могат да отидат. Как ще бъде регистриран той, преценяват институциите в България, така както и създаването на български клубове у нас е преценка на нашите институции“, коментира вчера премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

От своя страна, премиерът ни Гълъб Донев заяви, че клубът е иницииран и финансиран от организации с подчертан антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас. Той беше категоричен, че ще бъдат взети всички необходими мерки за сигурност при откриването. „Държавата не може да се меси в частна инициатива и правото за свободно сдружаване“, подчерта премиерът, но изрази притеснение от организацията, отговорна за създаването на този клуб.

Семейството на Никола Вапцаров обяви, че е възмутено от използването на името на поета. Те са категорични, че не са дали разрешение и подчертаха българското самоопределение на Вапцаров.

 

Македонистите на практика са си направили свой частен клуб. За целта те са си наели помещение в кооперация от частно лице. На фасадата са написали, че това е македонски културен клуб, който са кръстили на Никола Вапцаров, показа проверка на “Труд News”.

“Нито съм издавал разрешение, нито пък забрана да се открива частен македонски културен клуб. Това мероприятие няма нищо общо с Общината. Една група хора са наели помещение от частно лице и са решили да си правят клуб. Получих покана за откриването, но няма да отида”, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Общинският съвет в Благоевград също остро реагира на предстоящото откриване на клуба, като приеха и специална декларация, в която определят като антибългарска провокация мероприятието. Такъв клуб се прави за пръв път и мнозина виждат в това отговор на отворените български такива в РСМ.

 

“За нас като българи и жители на Пиринска Македония е изключително голяма обида и провокация на велик български поет като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва чуждо национално самосъзнание! Ние, общинските съветници в Благоевград, считаме, че създаването на подобен център в нашия град е груба провокация”, се казва в текста на декларацията.

 

ОМО “Илинден-Пирин” престана да е активна през последните 20 години. Единствено малкият є актив напомняше за себе си с поднасянето на венци и цветя по паметници, както и пишеше непрекъснато жалби до европейските институции за накърнени човешки права в България. В Благоевград станаха по-активни откакто възникнаха скандалите около откриването на културни центрове на България в РСМ. За откриването на клуба, който македонистите смятат да е първи от поредица подобни, получиха и дарение от 12 хиляди долара от свои привърженици в Австралия.

“Няма нищо лошо в откриването на македонски културен клуб освен името, което е избрано – на поета Никола Вапцаров. Това е очевидна провокация от Република Северна Македония, като се има предвид, че става на фона на решение на парламента на РСМ отпреди една седмица за поправка на Закона за сдруженията и фондациите, в която се забранява използването на имена за чуждестранни сдружения и фондации, които действат негативно на македонското самосъзнание”, обясни доц. Георги Кючуков на пресконференция на ПП АБВ.

С наименуването на клуба в Благоевград на името на Никола Вапцаров се прави и демонстрира претенция за македонизация на самия проект и се показва, че може да има и двоен стандарт, посочи той.

 

Той даде пример, че ние нямаме право да използваме български имена на културни институти в Северна Македония, но те могат да използват български исторически личности, като се опитват да му натрапят чуждо национално самосъзнание, което е още по-неприемливо за държавата ни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене