Ученици, учители и родители пресъздадоха символа на село Рибново – уникалната рибанска сватба

С мащабна и уникална „възстановка” в местното училище СУ „Йордан Йовков” ученици, учители и родители пресъздадоха символа на село Рибново – уникалната и единствената за страната ни рибанска сватба. На събитието те посрещнаха многобройни гости от Турция, а събитието се превърна в истинска празник и за жителите на селото.

„Гостите бяха действително много, към 50-60 човека. Повечето от тях са изселници от цялата страна, като някои са емигрирали 50-60-те години на миналия век. Те дойдоха в Рибново по покана на местни жители и инциативна група от колеги учители. Организираме различни събития, за да поддържаме духа на селото ни жив. През годините сме посрещали много гости, ходили сме и в различни държави, включително и европейския парламент. Идвайки тук, хората искат да видят, да присъстват на Рибанска сватба, но такива няма постоянно и целогодишно. Затова ние пресъздаваме обичаите, традициите. Обикновено го правим в по-съкратен вариант, като показваме отделни елементи, но сега пресъзденото наистина бе мащабно”, сподели в разговор с репортер на „Струма” директорът на училището Манчо Джуркин и допълни, че групата от Турция е била настанена в село Лещен. Програмата предвижда обиколка из цялата страна, но със сигурност сватбата в Рибново ще остане основна атракция в посещението и ще се помни дълго време.

Няма налично описание на снимката.

А подготовката за сватбата е продължителна. Деца, родители, педагози дават всичко от себе си, донасят от вкъщи  необходимото за чеиза, украсяват училищния двор, правят байраци, тренират хора под съпровод на тъпани във физкултурния салон…

На празника присъства  цялото село. Хората буквално окупират  района, дори се качват по терасите, етажите на съседните къщи, за да наблюдават случващото се. Турски медии също отразяват сватбата. В ролята на младоженци са Къдрие Бабечка и Кадри Дряновски, има и зълва, байрактари, тъпанджии, моми, уникални костюми и автентични носии… С изписването на булката /гелината/ се заема педагогическата съветничка на училището Фатме Герова, а основен двигател на събитието и самороден талант, както сподели директорът, е учителят по физическо възпитание и спорт Ибрахим Къдриев.

„Това, което ми направи впечатление, е, че повечето от гостите се разчувстваха и с умиление и сълзи в очите наблюдаваха пресъздаването на сватбата”, констатира М. Джуркин. Всички участници са възнаградени с бурни аплодисменти, получават подаръци от гостите, а Ибрахим Кадриев и специална статуетка. „Традициите и обичаите трябва да ги съхраняваме, предаваме на поколенията, с това сме уникални, продължаваме да популяризираме нашите пъстри носии, традиции, особено символа на Рибново – рибанската сватба. Радвам се, че ангажираме повече деца да се занимават с култура и ценности, със спорт, да обръщат повече време за училище, да бъдат полезни, ценени и да показват таланта си. Рибново е символ на доброто, на гостоприемството, на пъстрото и уникалното. Когато всички заедно си помагаме, ефектът е голям, всичко го правим в името на каузите, да помагаме на хората, на обществото, на децата, на поколенията”, сподели учителят Ибрахим Кадриев.

Директорът М. Джуркин подчерта и че рибанската сватба, „лепенето” на булката няма религиозен характер, а човек трябва да се обръща към корените си, традициите.

Може да е близък план на един или повече хора

„Има някакви външни, привнесени неща, като този празник за тиквите /б.р – Хелоун, който се чества вечерта на 31.10  в англоговорящите страни и най-вече в САЩ/. Ние обаче ще празнуваме Деня на народните будители. Подготвяме се и за патронния празник на СУ „Йордан Йовков” на 9 ноември”, заключи М. Джуркин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене