55-години от създаването на миньорската община! Елза Величкова: Като кмет на Бобов дол ще направя всичко по силите си общината да продължи да съществува и да се развива въпреки трудностите след закриването на рудника

 Г-жо Величкова, с какво чувство посрещате като кмет 55-годишнината на община Бобов дол?

– Празникът си е празник, но всички местни жители изпитваме  носталгия по закритата  мина. Явно това чувство ще остане като отворена рана и занапред. Никога няма да се забрави, че Бобов дол е миньорски град, той е такъв и след затварянето на мината, тъй като поколения бобовдолци са работили в забоя.

– През последните години беше закрит въгледобивът, който определяше облика на общината. На Вас се падна нелеката задача да се борите срещу затварянето на мините. Напоследък се коментира и евентуалното затваряне на ТЕЦ „Бобов дол”, който е основното перо на приходи в общината. Какво е направено от Ваша страна да се открият нови работни места в общината, за да се компенсира безработицата?

– След затварянето на мината не съм спирала да търся инвеститори, които да дойдат в Бобов дол и да отворят работни места, за да може съкратените миньори да се реализират в други професии. Срещах се с  кмета на турския град Чорлу. Водихме разговори с него, на които обясних каква е ситуацията в нашата община след заварянето на мината. В Чорлу има над 3000 фабрики в леката промишленост, които биха инвестирали в община Бобов дол.

Ходих в Германия на форум, на който присъстваха кметове на общини като нашата от Източна Европа, в които въгледобивът е спрян. На тази среща бяха изнесени практики от общини, които по-рано са спрели въгледобива и как са се справили с безработицата.

Проведох среща със зам. председателя на ЕК в Брюксел Франс Тимерман, на която му обясних ситуацията, в която изпадат малките миньорски общини като нашата. Евродепутатът обеща  подкрепа за създаване на нови работни места и преквалификация на бившите миньори.

Попитахте ме и за евентуалното затваряне на ТЕЦ „Бобов дол”. Общинска администрация и общински съвет застанаха зад енергодобивното предприятие. Беше сформирана комиисия от общински съветници, които изработиха декларация в защита на ТЕЦ „Бобов дол”, която беше подписана и от ОбС в Дуппица, и беше изпратена до всички държавни интституции и министерствата, свързани с енергетиката. По тази тема разговарях и със съветник в президентството по енергийните въпроси.

– Два мандата сте кмет на малката община, какви бяха приоритетите Ви?

– Моите приоритети бяха да променя облика на града и селата от общината. Да създам някакъв уют за  жителите. Има още какво да се желае по този въпрос.

– Община Бобов дол печели европроекти за ремонт на инфраструктура, облагородяване на части от града. С какво се подобри средата за живот на бобовдолци?

–  Със средства от европроекти и от държавният бюджет ремонтирахме три улици в града, на други сложихме бордюри, на няколко места изградихме подпорни стени.  Акцентирах и върху озеленяването на града и селата. Направихме много кътове за отдих с необходимата  инфраструктура за тях – цветни градини и зеленина…

– Бяха засадени символично 55 чинара в чест на годишнината от създаването на младата община Бобов дол. Как виждате бъдещето й в тези трудни времена?

– Личната ми мечта е Бобов дол да продължи да се развива като община. В засаждането на дърветата може би има някаква символика – както дърветата растат, така и общината да расте и да се развива през годините напред.

– Какво послание ще отправите към жителите?

– Да са живи и здрави! Това е най-важното в живота.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене