Дарение от един тон пресни плодове получи Паркът за мечки край Белица

Дарение от един тон пресни плодове получи Паркът за мечки в Белица, каза за БТА Величка Тричкова – мениджър „Продажби, реклама и образование“ в парка.

Дарението е от „Кемпински Хотел Гранд Арена Банско“, откъдето за десета поредна година през есента осигуряват определено количество храна за обитателите на мечия парк. Тази година са дарени половин тон ябълки и половин тон грозде. Гроздето е много подходящо за есенните месеци, тъй като е сладко, мечките го харесват, а същевременно от него качват и много килограми преди зимния сън, разказа Тричкова.

В момента мечките консумират най-голямо количество храна. През пролетта една мечка консумира средно около пет килограма храна, през лятото – 10, докато през есенните месеци консумацията достига до 20 кг дневно.

Необходимостта от повече храна е свързана с натрупването на мазнини, за да може да прекарат цяла зима в бърлогите, посочи Величка Тричкова. Към момента нито един от 19-те обитатели на парка не е заспал зимен сън, но гледачите наблюдават, че мечките вече започват да подготвят бърлогите за предстоящата зима.

От „Кемпински Хотел Гранд Арена Банско“ съобщиха, че по повод визитата в парка и направеното дарение, генералният мениджър на хотела Кристиан Руге е коментирал, че даряването вече десета година е неизменна част от програмата за социална отговорност, а инициативата „Един екип, една цел – един тон храна“ е пример за хуманно отношение към животните.

Макар и мечките да се подготвят за зимата, паркът край Белица все още приема посетители. Обикновено той затваря в края на ноември, когато все повече мечки заспиват зимен сън, но понякога това се налага и по-рано, в зависимост от биологичния часовник на неговите обитатели. В случай, че се наложи по-ранно затваряне на парка, това ще бъде обявено предварително, посочи Величка Тричкова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене