Започна се! Смесена вълна от есенни вируси и Ковид-19 се надига в Пиринско

Смесена вълна от есенни вируси и Ковид-19 започва да се надига в Пиринско. „Всеки ден имам по 4-5 нови случая на заразени с коронавирус. Болните се оплакват от температура, болки в гърлото и мускулите, но липсва типичната сиимптоматика за коронавирус – загуба на вкус и обоняние. Трудно е да бъде уловено без тест, затова ги карам да си правят бързи тестове при мен в кабинета. Всеки втори тест излиза положителен за Ковид-19”, каза за „Струма“ общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

Инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград е пълно с болни от коронавирус и няма нито едно свободно място, научи „Струма“. Повтаря се познатата ситуация от последните две години на пандемията, когато се чака да бъде изписан болен, за да постъпи друг на негово място. Преобладващата част от хоспитализираните пациенти са възрастни хора с придружаващи заболявания. Протичането на коронавирусната инфекция при всеки е индивидуално, а лечението симптоматично.

„На фона на утихналия Ковид-19, който продължава да се разпространява, наблюдаваме и пълна гама от есенни вируси – рино вирус, бока вирус, които причиняват респираторни заболявания, както и стомашно-чревни разстройства. Хората масово не се изследват, а си мислят, че са настинали. Сега коронавирусната инфекция протича леко, няма тежки случаи”, заяви вирусологът д-р Цветанка Иванова, началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград. Тя добави, че сега е най-подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина, тъй като се задава атака на новите щамове „ Австрия” и „Дарвин“. Пикът на грипа се очаква да е през януари, когато ще има повече болни заради отмяната на противоепидемичните мерки, прогнозира д-р Иванова./Struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене