Месец след протеста в РЗИ – Благоевград здравният министър обеща 30% увеличение на заплатите

Протестите на служителите на РЗИ – Благоевград срещу ниските заплати постигнаха желания ефект. Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев е обещал да повиши с 30% месечните им възнаграждения, считано от 1 януари 2023 г.

„Това ни бе обещано на срещата със здравния министър и зам. министъра с контактната група, в която бяхме аз и двама колеги от Враца и Габрово. Потвърждение за планираното увеличение на основните заплати, дойде и от среща на директорите на РЗИ”, заяви за „Струма” синдикалният лидер в РЗИ – Благоевград Валентина Георгиева.

Добрата новина идва месец след протеста на служителите от здравната инспекция. Припомняме, че на 26 септември те излязоха в обедната почивка с протестни ленти и искания за достойно заплащане.

„Вече две години няма актуализация на нашите трудови месечни възнаграждения. Знаете каква е инфлацията в последно време, просто се оказваме в позицията на оцеляващи. Със заплатите само успяваме да си плащаме сметките, хората са на овърдрафт, на кредити… Има служители, чиито нетни заплати са колкото минималната работна заплата или малко над нея. Средната заплата е около 1000 лв.“, заяви Валентина Георгиева.

След протеста от здравното министерство отпуснаха пари за еднократна компенсация на служителите в РЗИ под формата на ДМС. В благоевградската здравна инспекция след промяна на вътрешните правила за определяне на ДМС са раздадени на всички служители по 600 лв. За разлика от други РЗИ-та, където е имало значителна диспропорция при определяне на еднократната сума.

Предстои да видим дали протестът на медиците в МБАЛ – Благоевград за по-високи минимални заплати ще доведе до същия резултат. От Министерство на здравеопазването твърдят, че подкрепят изцяло исканията за увеличение на заплатите на работещите в сектора. Това е и причината екипът да си постави за основна цел търсенето на устойчиви решения за повишаване и адаптиране на възнагражденията на работещите в лечебните заведения според динамично променящата се икономическа обстановка.

Министърът на здравеопазването д-р Меджидиев посочи като свой приоритет именно остойностяването на лекарския и сестринския труд, по която тема понастоящем работи експертна група с широко представителство, като се очаква до средата на ноември 2022 г. да бъдат приети и разгледани конкретни предложения.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене