Димитър Божилов-Божката ексклузивно пред Топ Преса : На по-хубаво състезание в България не съм бил!

Димитър Божилов, по прякор Божката, е български автомобилен състезател. През годините е взимал участие в много състезания в цялата страна. Три пъти е републикански шампион в клас 1.6 и два пъти вицешампион RC4. Димитър Божилов взе участие и на „Планинско състезание Гоце Делчев“ в клас 1.6, което се проведе този уикенд в Гоце Делчев. Специално за Топ Преса състезателят даде интервю пред Вили Шейтанова.

Здравей! Много ми е приятно! Голямо удоволствие е за мен да ти задам няколко въпроса! Нека започнем от самото начало и кога се роди любовта ти към автомобилите?

– Роден съм през 1975г. в София. Любовта ми към автомобилния спорт е наследствена от моя дядо и моите чичовци. Занимавам се над 20 г. с автомобилен спорт. За 3-4 години прекъснах поради ред причини и сега за мое щастие това ми е първото завършено състезание, защото имах на предишните две технически проблеми. Сега завърших 4-ти и съм доволен, развиваме иновациите по колата и вървим добре.

На колко години беше първото ти състезание?

-Първото ми състезание беше на 24 г.

Да разкажеш нещо повече за него?

-Ами да ти кажа честно много не си спомням от него. Спомням си, че бях в голяма еуфория, не знаех къде се намирам от щастие, от превъзбуда и прочие. Стартирах с Лада 2107, тогава бяха такива автомобилите. Моят чичо Любо Рангелов,Бог да го прости, той ме въведе в автомобилния спорт да карам с нея и след време преминахме на Ситроен Саксо.

Значи тази Лада е била първата ти състезателна кола?

-Първата ми състезателна кола и с нея съм започнал да се уча да карам.

Как успяваш да се финансираш, все пак това е скъп спорт?

-Ами благодарение на мои приятели, които са фенове на автомобилния спорт, благодарение на тях и на мене си, сам се финансирам за момента, нямам спонсори.

А има ли някой в страната, който да защитава твоите интереси и тези на колегите ти?

-Ами не, за момента закона за спорта тук не е като в Европа, нямаме помощта на държавата. Да се надяваме, че ще обърнат внимание на българския автомобилен спорт и да намерят някакъв начин да го финансират.

Адреналина заслужава ли си и къде е мястото на страха?

-Адреналина си заслужава на 100% . Всеки има страх. На всеки е различна бариерата, кой колко го е страх, но действително има. И мен ме е страх до определена точка.

На кого се възхищаваш от този спорт? На българин или някой чуждестранен спортист? Има ли някой на когото подражаваш?

– Да, има чужденци, на които подражавам. Сега не мога да кажа имена, 2-3-ма човека са, възхищавам им се, мога само да се уча от тях.

И за финал да ми кажеш няколко думи за тукашното състезание, за тези два дни?

– За пръв път карам планиснко Гоце Делчев. Моят навигатор Христо Христов е организатора на това хубаво състезание. Адмирации, на по-хубаво състезание в България не съм бил. Това е може би най-хубавото състезание. На много съм бил през годините, доста отдавна се състезавам, но просто това е страхотно състезание, много добре уредено, нямам никакви забележки. Дай Боже, всички състезания така да станат в цялата страна. Страхотно състезание!

Много ти благодаря! За мен беше удоволствие!

-Моля! И за мен също!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене