Кметът на село Смолево Юсуф Илански: Хората ме уважават: от 323-ма гласували, 323 гласа бяха за мен

Обичам Топ Преса – жалко, че не сте ежедневник…

Рила и Родопите си дават среща по поречието на р. Места, където се намира и общинския център гр. Якоруда. Селата на общината са разположени по склоновете на Родопите. Аврамово, Смолево, Бел Камен, Бунцево и Конарско са накацали по високите била. От тях се откриват чудни гледки към Рила, а Черна Места и Юруково са се сгушили в долината на реката. В селата живее близо половината от населението на общината. Чували ли сте за село Смолево? То се намира в Югозападна България, община Якоруда, Област Благоевград.

Кмет на село Смолево e Юсуф Хасан Илански – роден на 03.03.1959 год. Завършил e Техникум по автотранспорт гр. Разлог. След отбиване на военната си служба завършва ПИ гр.Ямбол. От 1984 год. до 1999 г. Работи в ОСО гр. Благоевград като преподавател. Семейно положение – женен. Има едно дете. От 1990 год. е кмет на село Смолево.

Топ Преса ще ви запознае с кмета, който се оказа и наш читател. Пред нас той сподели: “Чакам Топ Преса, като топъл хляб, в петък сутрин слизам до Якоруда, сядам в кафето и не правя нищо друго, докато не го прочета.”

Какво най- много харесвате в нашата медия?
– Всичко! Харесва ми, че има от всичко по- малко. Така всеки читател остава удовлетворен. Новини, политика, спорт, шоубизнес, скандали, разследвания и интервюта. Чета всичко, Обичам ви!

Има ли нещо, което не харесвате в Топ Преса?
– За съжаление има, и не ми се сърдете, но ще ви го кажа…
Това, което не ми харесва в Топ Преса е, че не е ежедневник, излиза само в петък. Но за сметка на това поне е доста по- голям от другите местни медии, така че ви прощавам 😉

Като идвахме към Смолево, ни направи впечатление, че пътя е с нов асфалт…
– Да, Европейски първокласен път, за който трябва да се благодари и на общинския кмет инж. Нуредин Кафелов. За ремонта бяха отпуснати 4,5 млн.лв. Сега хората са много щастливи и доволни от резултата. Преди имаше доста дупки и хората не спираха да се оплакват. Сега вече всичко е наред.

Селото е доста високо, тук сигурно доста сняг пада. Готови ли сте за зимата?
– Подготовката започна. Тук имаме много махали и те са доста отдалечени. Хората трябва да бъдат спокойни. Помислено е за всичко. До сега не сме се изложили и сега няма да го направим. Сега след като оправихме пътя до тук можем да помислим и за развитието на туризма. Все още нямаме къщи за гости и хотели, но както виждате гледката е прекрасна. Въздуха е чист, тук е абсолютно спокойствие. И ако човек иска да избяга от големия и шумен град, защо да не дойде на почивка в село Смолево. Могат да се правят и туристически приходи до яз. Белмекен. А както знаете язовира е разположен на 1923 м. надморска височина по течението на Сестримска река в Рила планина и е част от каскадата „Белмекен-Сестримо-Чаира“. Той е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров. Тук се наблюдава и едно завръщане на хора, които преди години тръгнаха по своя път и заминаха в други държави, за да изкарат някой лев. Сега се връщат с пари и правят ремонти на къщите си, правят и нови такива или вдигат етажи.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski_TopPresa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене