Гласът на експертите! Застрахователят Велизар Летков пред Топ Преса: За съжаление все още повечето хора нямат добре развита застрахователна култура!

Велизар Летков е експерт в застраховането. Управлява цялата структура на застрахователната компания  „Лев Инс“ АД за района на общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча. С годините името се превърна в синоним на корестност, сигурност и добро партьорство. Това е причината Топ Преса да покани топ застрахователя за интервю в рубриката ни „Гласът на експертите“, защото знаем, че чрез него огромната ни читателска аудитория ще получи полезна информация. 

Господин Летков, благодарим ви, че приехте поканата за интервю пред голямата аудитория на Топ Преса. Смятаме, че във доста динамичните и трудни времена, рубриката ни „Гласът на експертите“,  е доста полезна и нужна за вземането на важни и полезни решения за обществеността. Вие сте дългогодишен експерт в сектор „Застраховане“ , а в него според мен „Животозастраховането“ е на едно от първите нива. За това ви питам   – Как се отрази пандемията на животозастраховането у нас? Започнаха ли повече хора да се застраховат?

Благодаря и аз за отправената покана. Поздравявам ви за подетата от вас инициатива – Гласът на експерта, благодарение на която много полезна информация ще достигне до много повече хора.Пандемията наложи доста промени по света, наложи се да се търсят нови начини да се свързваме с хората и да им бъдем от полза. С оглед на това колегите от ЖЗИ (Животозастрахователен институт) създадоха много бързо един нов продукт, а именно здравна застрахова „телемедицина“. Това е един страхотен продукт, чрез който медицинското лице прави онлайн връзка с пациента в реално време и може да окаже нужната помощ.

Да, определено може да говорим за една по-голяма загриженост на хората за тяхното здраве, все по-често задават въпроси и се консултират за този вид застраховки.

Предвид бедствията, които се случиха в страната ни през последната година няма как да не ви попитам : Всеки път, когато стане природно бедствие или друг вид инцидент, който струва домовете или реколтата на хората, става ясно, че масово не са застраховани? В тази връзка вярно ли е схващането, че българите не се застраховат и какво може да се направи по този въпрос?

За голямо съжаление все още няма добре развита застрахователна култура при хората да застраховат своето имущество, всеки си мисли – абе на мен няма да ми се случи. Въпреки това се забелязва лек ръст и при този вид застраховки. Всички сме свидетели на големите промени в природата, затова може би вина имаме и ние хората, че не се грижим достатъчно за нея. Според мен вие, медиите, може да помогнете като чрез повече такива рубрики се дават съвети или се организират кампании, от които повече хора да получават информация и да предприемат действия в посока грижа за своето имущество.

– Как се развива пазарът на застрахователното посредничество у нас? Какви са основните трудности?

Застрахователните компании и посредниците вървят ръка за ръка.  Ние сме взаимно свързани с тях. Всеки, който е решил да се занимава с тази не лека професия, трябва постоянно да надгражда своите знания и умения, защото работата е наистина отговорна.

Ваши клиенти са водещи предприемачи от региона и не само. – Кои са най-големите предизвикателства, пред които е изправен бизнесът към момента? Не може да нямате наблюдения…

Много хубав въпрос и зададен точно правилния момент. Най-пресният пример –  руската кибератака срещу българските институции. Точно това е най-голямото предизвикателство пред бизнеса в момента. Има много атакувани фирми- както малки, така и по-големи, но не се дава гласност, а и доста фирми не соъбщават за такива атаки. Моят съвет е да се погледне много сериозно към този вид заплахи, защото после струва много пари, а понякога се стига и до фалити.

Разкажете ни повече за каузата на Вашата компания „Пази детето в интернет“!

 Благодаря много за този въпрос.

  1. Пази детето в интернет е страхотна кампания със страхотен лектор в лицето на Явор Колев и невероятната Ивет Горанова, която е и лицето на кампанията. Искаме да достигнем до всяко дете в България, а и не само. Искаме да ги информираме за опасностите, които крие така обичаният от всички нас – Интернет. За последната година по данни на Европол има пострадали над 300 хил. деца в Европа от педофили. Много родители, погълнати от работата и ежедневните проблеми, не обръщат достатъчно внимание какво правят децата им в интернет, с кого общуват и т.н. Затова искаме да помогнем както на родителите, така и на децата, като им покажем какви рискове крие интернет.

Не на последно място ви задавам въпроса – Защо „Лев Инс“?

Защо Лев Инс? Мога да изредя стотици причини, но ще кажа само една малка част – защото е социална компания, защото е изключително иновативна компания, защото е загрижена за бъдещето на децата ни, защото е загрижена за своите клиенти  и защото сме най-големите на пазара.

Вашето послание към читателите на Топ Преса :

Приятели и читатели на Топ Преса, бъдете здрави и информирани.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене