В с.Баничан откриха официално Обсерватория за защита на птиците

Учениците от 2.Б и 3.Г клас при Второ ОУ „Гоце Делчев“, с класни ръководители г-жа Ушилкова и г-жа Костова, взеха участие в откриването на Обсерваторията за защита на птиците в с. Баничан, по покана на г-н Димитър Попов и г-жа Румяна Джибова. И двата класа имат осиновени щъркелови гнезда в китното селце. Второкласниците изпяха есенна песен, а третокласничката Ния Янчева изпя химна на с. Баничан.

На откриването присъстваха деца от няколко детски градини, кметовете на община Гоце Делчев и с. Баничан, учители и много гости.
Поздравяваме всички допринесли за осъществяването на проекта и се надяваме през поролетта на 2023 г. да наблюдаваме с интерес и любопитство пристигането на птиците.

„Всичко започна преди две години, когато работейки по проект „Живот за птиците“ на Българско дружество за защита на птиците и ЧЕЗ България се изкачих на този хълм в с. Баничан и бях поразен от красивата панорамна гледка. В този момент си представих площадка за наблюдение на птици и кът за отдих. Бях подкрепен от Румяна Джибова секретар на читалище „Изгрев – 1930“. Тогава се появи и първият дарител, писателката Капка Касабова. Тя ни предостави парите от получена от нея награда „Никола Бувие“ , която спечели за написана книга. И ето, че се стигна до момента на официалната церемония по откриването на нашата обсерватория за наблюдение на птици, както я нарече Капка Касабова. Благодарим на всички, които присъстваха днес. Това бяха : осиновителите на щъркелови гнезда в с. Баничан – 2Б и 3Г.клас при Второ ОУ „Гоце Делчев с ръководители г-жа Ушилкова и г-жа Костова, група Буболечки при ДГ „Джани Родари“, Лъвчетата от ДГ „Радост“, родители и приятели. Дървесината за изграждането на беседката беше безвъзмездно дарена от ЮЗДП и ДГС Гоце Делчев. Дариха още : Йордан Гелев, Надежда Карамфилова, Ваня Харизанова, Криси и Мишо от с. Баничан , сем. Тропчеви от с.Баничан“, коментира Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене