Кметът Илко Стоянов: Оглавявам референдума за „Бачиново“

Винаги съм бил привърженик на пряката демокрация и зачитане на мнението на хората. Сега открито заявявам, че оглавявам референдума, касаещ „Бачиново“ и никога не съм крил, че през цялото време подкрепям идеята за провеждането му. Това заяви по време на пресконференция кметът Илко Стоянов. Той подчерта, че решението за произвеждане на допитването е изцяло в прерогативите на Общински съвет – Благоевград.

„Този референдум ще струва немалко пари на Общината. Необходими са 400 хиляди лева, за да бъде реализиран. Опасявам се обаче, че въпросът, формулиран от онези, които събираха подписите, а именно „Одобрявате ли решението на Общински съвет Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение „Скапто Терме Аква Парк Бачиново“, сам по себе си няма да доведе до никакъв резултат. Причината за това я посочвам вече няколко пъти – истината е, че са изпуснати всички срокове, тъй като Областният управител отнесе въпроса в съда и оттук насетне предстоят съдебни битки. В същото време самият проект е свързан с европейски срокове за финансиране. Именно затова ще предложа на ОбС, ако въобще допусне провеждане на референдум, с оглед законовите изисквания, той да включва общо шест въпроса, които ще дадат реална посока за развитието на Благоевград“, коментира кметът Стоянов. Той посочи и конкретните въпроси, които ще предложи пред Общински съвет, в случай че бъде счетено за законосъобразно референдумът да бъде проведен. Те са:

1.Съгласни ли сте Община Благоевград да запази и развие Аквапарка и той да не бъде разрушаван?

2.Съгласни ли сте “Бачиново” да остане изцяло зелена зона без право на застрояване?

3. Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно 70% от ресурсите на минерална вода, която притежава.

4.Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно нова ски зона в местността „Бодрост – Картала“?

5.Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно високотехнологична и паркова зона на територията на бившите казарми в града?

6.Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно индустриална зона „Зелен дол“?

Той подчерта, че зададени по този начин въпросите са изключително разбираеми и могат да дадат ясна концепция за развитието на общината за много години напред.

„Истината е, че когато представих този проект, пред обществеността в Благоевград, настъпих икономическия интерес на група хора в няколко направления. Те касаят застрояване на самия аквапарк – знаете, че имаше предложение за неговото разрушаване, застрояване на зоната „Бачиново“ и превръщането й в цял жилищен квартал и минералната вода, към която има апетити от много частни лица. Докато съм кмет, аз няма да допусна тези неща да се случат“, категоричен беше още Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене