Изложба „Пирода в риск“ в Петрич

Исторически музей Петрич представя уникална по своя характер изложба. „Природа в риск” е интерактивна образователна изложба в подкрепа на Световната конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES). Жителите и гостите на града могат да видят екзотични артефакти от фондовете на Регионален исторически музей – Русе.

Три палта от кожа на защитените видове видра и бенгалска котка и три чифта обувки от крокодилска кожа представляват основното ядро, около което е организирана изложбата. Тя илюстрира опасностите за защитените растителни и животински видове от безконтролното им използване вследствие на нерегламентираната търговия с тях. Вниманието е насочено към предпоставките за намаляване разпространението на някои представители на флората и фауната в световен мащаб, като основната цел е формиране у посетителите на щадящо отношение към природата.

Това е четвърта гостуваща изложба, откакто музеят е в новия си дом. По този начин се дава възможност на обществото не само да разгледа екзотичните артефакти, но и да се запознае с актуални теми и възможни рискове за животинското многообразие. Необходимо е всички да живеем с мисъл за бъдещето – това е посланието, което трябва да достигне до възможно най-голям кръг от хора.

Мобилната изложба ще бъде на разположение на музейните посетители до 20 януари 2023 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене