ВМРО – Младежи: Гоце Делчев е българин!

Не спирайте европейското бъдеще на Македония заради измислените „стълбове на македонизма“, братя!

Не искаме да „откраднем“ Гоце Делчев, защото делото му е огромно и няма как да принадлежи на никой друг, освен на самия него, на Организацията и на македонската земя, за която е дал живота си.

Това се казва в позиция на Националния младежки комитет на ВМРО по повод престрелката между шефа на опозицията Николай Груевски в Северна Македония и Зоран Заев във Фейсбук относно личността и делото на Гоце Делчев. Напрежението дойде покрай позиция на Заев, определяща делото на Делчев като социална кауза и свикания протест от ДПМНЕ, на който ще упорстват да бъде отстояван като македонец.

Ето текста на позицията на НМК на ВМРО:

Г-н Мицковски, дами и господа от ДПМНЕ, братя и сестри от Македония,

Двете ни страни могат да имат ползотворно общо бъдеще както в НАТО, така и в ЕС. Като две съседни държави освен икономически изгоди, нашето партньорство ще доведе и до стратегически, геополитически ползи. Заедно можем да защитаваме не само националните интереси на двете държави, но и регионалните. И това не е дистопия, а естественото продължение на историческия ход на отношенията между двете ни държави.

Вие заставате срещу този естествен процес, заставате срещу отношенията между двете ни страни, но най-важното е, че заставате срещу европейското развитие на Република Северна Македония.

Да, Гоце Делчев е македонец, защото родното му място е в Кукуш, Егейска Македония, днешна Гърция. В този тесен, регионален смисъл, той е македонец точно дотолкова, доколкото и жителите в българската благоевградска област, насилствено вписани като македонци в преброявания след 1944 г. Но в национален смисъл както те, така и Георги Николов Делчев, могат да бъдат само и единствено българи. Тези исторически факти трябва и ще бъдат установени от съвместната комисия.

Г-н Мицковски, Гоце Делчев е Апостолът на освободителното движение на Македония, един от най-великите български герои, но в никакъв случай той не е „стълб на македонизма“ и това определение по негов адрес е унизително, обидно и неприемливо. „Стълбовете на македонизма“ са безспорни – Тито, Сталин и Георги Димитров, които историята ще запомни като безродни предатели, позволили си да разделят народа ни не само географски, но и идейно, благодарение на безброй лъжи, които Вие и Вашата партия повтаряте и до днес.

Гоце наистина е „червената линия за Вашето достойнство“ и личността му ще покаже дали обществото Ви се е отърсило от лъжите и е готово да разруши стълбовете на комунистическата лъжа, която Вие наричате „македонизъм“ и заради която дейците на ВМРО са били избивани и гонени от България.

Не искаме да „откраднем“ Гоце Делчев, защото делото му е огромно и няма как да принадлежи на никой друг, освен на самия него, на Организацията и на македонската земя, за която е дал живота си. С това той сам е определил националния си характер като български. Ние искаме да изчистим образа му, граден години наред с помощта на югославски лъжи.

Протестът, организиран от Вас като опит партията Ви да се възстанови от изборната загуба, е акт на национално предателство, извършено от един сърбоман. Срещу това се е борил Гоце Делчев, срещу това се борим и ние. С избора си Македония доказа, че за разлика от Вас е започнала процеса по затваряне на тази мрачна страница от историята си. Пред съвместната историческа комисия стои задачата да завърши този процес.

В противен случай ще протестира и България, но не пред МВнР, а по време на междуправителствената конференция на ЕС и Република Северна Македония.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене